Help de vlinders

Waarschijnlijk heb je het al gehoord: het gaat slecht met de vlinders. Het aantal vlinders is in de laatste honderd jaar met ruim 80 % afgenomen. Er verdwenen 17 soorten. Er leven nu nog 53 soorten dagvlinders in ons land en daarnaast een groot aantal nachtvlinders en micro-vlinders. Micro-vlinders of 'micro's' zijn piepkleine vlindertjes (Microlepidoptera).

Het is al langer bekend dat het niet alleen met de bijen maar ook met de vlinders slecht gaat, maar dat het zo erg was wist men niet. Dat komt omdat de leefomstandigheden steeds moeizamer worden voor de vlinders. Er komt steeds meer bebouwing (industrieterreinen, wegen, etc.) en de intensivering van de landbouw betekent de genadeklap voor veel vlindersoorten. Op akkers staan geen bloemen meer en vlinders hebben die nodig om te overleven.

Hoe kunnen we de vlinders een handje helpen?

Gemeenten en boeren kunnen zorgen voor meer bloemen in hun groenbeheer. Wij thuis kunnen in onze tuin of op het balkon bloeiende planten nemen waar vlinders op afkomen om nectar te halen. In de nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes te maken.

Zorg voor planten die bloeien in verschillende seizoenen, zodat er van de lente tot in de herfst nectar te halen valt. Dat is ook goed voor de bijen en andere insecten. Kies wel voor biologische planten, die vrij zijn van pesticiden.

De Vlinderstichting stelde een Top 10 samen van nectarrijke vlinderplanten, op volgorde van bloeitijd:

  1. Winterheide

  2. Sneeuwbal (Viburnum)

  3. Judaspenning

  4. Lavendel

  5. Vlinderstruik

  6. IJzerhard (Verbena bonariensis)

  7. Koninginnenkruid (Eupatorium)

  8. Hemelsleutel (Sedum spectabile)

  9. Herfstaster

  10. Klimop

De vlinders die ik vandaag in de tuin zag (dagpauwoog en citroenvlinder) hebben gelukkig genoeg bloemen om nectar uit te halen.

Naast nectar hebben vlinders waardplanten nodig om hun eitjes op af te zetten. Als ze uitkomen eten de rupsjes zich hier vol van. De waardplanten zijn nu nog aan de groei. De dagpauwoog en nog een een aantal andere vlinders heeft de grote brandnetel (Urtica dioica) als waardplant. De citroenvlinder heeft vuilboom - of sporkehout - en wegedoorn nodig om eitjes op te leggen.

Vorig jaar plantte ik sporkehout in de tuin. De grote brandnetel zal ik dit jaar zal ik op nog meer plaatsen in de tuin laten staan, voor de vlinders! Ken je het verschil met de kleine brandnetel (Urtica urens)? Grote brandnetel wordt niet alleen stukken hoger, 30-250 cm, de plant heeft kruipende wortelstokken (rizomen). Kleine brandnetel wordt maximaal 50 cm hoog en heeft een penwortel. Er is nog een verschil, dat maakt dat aanraken van de kleine brandnetel het meest pijnlijk is van de twee soorten. De kleine brandnetel heeft uitsluitend brandharen, terwijl er op de stengels en bladeren van de grote brandnetel naast brandharen ook gewone haren zitten.

(Bron: De Vlinderstichting; Wikipedia)

Dagpauwoog ^

Grote brandnetel is waardplant voor de rupsen van de dagpauwoog, kleine vos, atalanta, landkaartje ^ en gehakkelde aurelia

Speenkruid levert in het vroege voorjaar nectar aan vlinders en bijen ^