Stengelui

In de moestuin heb ik twee rijen krulsla en twee rijen stengelui (Allium fistulosum) gezaaid, de stengelui naast de worteltjes. Stengelui is hetzelfde als lente-ui! Dat wist ik niet, maar daar kwam ik onlangs achter in het tuincentrum. Ik zocht naar lente-ui, maar ze hadden alleen bosui en stengelui. Bij navraag bleek stengelui een andere naam voor de lente-ui. In Azië wordt de ui meestal geteeld voor de stengels, vandaar de inmiddels ingeburgerde naam stengelui. In Vlaanderen is de stengelui ook wel bekend als 'grove bieslook'. In het Engels heeft de ui nog meer namen: 'Bunching onion', 'Japanese bunching onion', 'Scallion', 'Welsh onion' of 'Green onion'.

Stengeluitjes zijn een soort dunne preitjes, met onderaan de stengel een witte verdikking dat geen bolletje (echt 'uitje') is. Ze behoren net als sjalotten, prei en knoflook tot de ui-achtigen. Bosuitjes (Allium cepa) zijn kleine uitjes. Onderaan de stengel zit een echt bolletje, dat je ook als 'uitje' kunt eten. Er is dus een verschil tussen bosui en lente-ui, al is dat verschil klein.

Stengelui is makkelijk om te telen. Het is een vaste plant die niet zo veel eisen aan de standplaats en de bodem stelt. Zolang de grond maar niet te nat is, anders rotten de uien weg.

Als je de hele stengel wilt oogsten kun je stengeluien het beste in de volle grond telen. Regelmatig aanaarden.

Je kunt ook stukken stengel afknippen voor gebruik, maar doe dit niet te vaak, zodat de plant niet uitgeput raakt. Oogst de stengels voordat de plant bloemen krijgt, meestal rond mei-juni.

Stengelui smaakt wat zachter dan ui maar is wat pittiger dan prei. Wij gebruiken stengelui in de soep, in sla, sauzen, met ei en in allerlei gerechten. Bij wraps bijvoorbeeld, moet een bakje gesnipperde stengelui.

(Bron: Ecohoeve 'Den Oude Kastanje'; Diana's mooie moestuin; GrowVeg)