Peterselie

Alle soorten zaadjes die ik binnen voorzaaide kiemden. Het peterseliezaad als allerlaatste, want peterselie is een langzame kiemer. In de volle grond duurt het wel drie tot vier weken voordat het kiemt, omdat het buiten nog koud is. Binnen in de warmte gaat kiemen wat sneller, de eerste zaailingen verschijnen na een week of twee. Peterseliezaad kiemt nog sneller bij een temperatuur van 27°C, de voor peterseliezaad optimale kiemtemperatuur. Al na één week verschijnen de eerste groene puntjes. Met een verwarmde kweekbak, een soort minikasje of propagator, kun je een microklimaat voor de kiemende zaden en jonge plantjes creëren. Ik heb er geen. Jij wel?

En zonder propagator gaat het ook. Alleen is de kans op ziektes wat groter als kiemen wat langer duurt. Peterseliezaad is daar nogal gevoelig voor. Gelukkig zien de zaailingen er gezond uit.

Als de peterselie is gekiemd moeten de zaailingen naar een koelere plek met veel licht verhuizen, bijvoorbeeld een serre of logeerkamer, om te voorkomen dat de plantjes slap en pierig worden.

Als de plantjes ongeveer 5 cm hoog zijn kunnen ze de moestuin in, of in een grotere pot worden gezet. Peterselie groeit het beste in rijke, vochthoudende grond in de halfschaduw. Rijafstand: 30 cm en 20-30 cm van elkaar. Peterselie kan niet tegen zon! Dan groeien de planten niet goed en vergeelt het blad. Ook is de kans op doorschieten groot. Houd de grond goed in de gaten; de planten mogen niet uitdrogen!

Er bestaan twee soorten peterselie: krulpeterselie (Petroselinum crispum) en platte- of snijpeterselie (Petroselium sativum). Ik weet niet welke soort ik heb, er staat geen Latijnse naam of afbeelding op het zakje dus ik laat me verrassen (dank nog, Monica). De snijpeterselie, die wel wat op selderij lijkt, heeft de meeste smaak.

Peterselie behoort tot de Schermbloemenfamilie (Apiaceae), net zoals dille, anijs, karwij, venkel, koriander, selderij, pastinaak en wortel. De familie kent meer dan 3500 soorten! Planten van de Schermbloemenfamilie zijn meestal aromatisch en hebben holle stengels. Niet alle soorten zijn eetbaar. Enkele soorten zijn zelfs erg giftig, zoals gevlekte scheerling (Conium maculatum), dat 'n beetje aan kervel doet denken (!) en dodemansvingers (Oenanthe crocata). Alleen de naam al...

Peterselie is tweejarig en vormt in het eerste jaar groen blad en in het tweede jaar de bloemen, die veel bijen aantrekken. Als de bloemen er zijn smaakt het blad niet meer zo lekker.

Peterselieplanten kunnen goed tegen kou. Tot laat in de herfst kun je blad snijden. Doe dat vlak voor gebruik. Als je de zaden verzamelt kun je die het volgende jaar weer uitzaaien (half februari-mei).

Ik ben erg benieuwd of de slakken van peterselie afblijven. Op het internet staat van wel. Ik las zelfs (De tuin op tafel), dat je met een rij peterselie een 'muur' kunt maken om de planten in de moestuin tegen slakken te beschermen. Veel 'muur' zullen mijn peterselie zaailingen niet vormen; volgend jaar zal ik wat meer zaaien. Van peterselie heb je nooit genoeg.

(Bron: Moestuinweetjes; Groei & Bloei; Diana's makkelijke moestuin; De tuin op tafel)