Heesters voor in de schaduw

Ik ben op zoek naar nog een heester voor bij de schutting, om de kale takken van de coniferenhaag te camoufleren. Natuurlijk neem ik niet de eerste de beste struik, o, nee. De heester moet voldoen aan een behoorlijk aantal eisen. Ja, ik weet precies wat ik wil en wat ik niet wil. De struik moet:

 • goed groeien in zware schaduw;

 • goed groeien in normale tot droge grond;

 • winterhard zijn;

 • bladverliezend zijn;

 • geen bont blad hebben (de Euonymus ernaast heeft dat al);

 • er liefst in alle jaargetijden aantrekkelijk uitzien;

 • niet te veel vruchten dragen (zoals lijsterbes of Gelderse roos);

 • niet breed uitgroeien maar een meer opgaande groeiwijze hebben;

 • ongeveer 3m hoog worden;

 • (zonodig) te snoeien zijn;

 • zo mogelijk lichtgekleurde of witte bloemen hebben;

 • combineren met de planten in de schaduwborder en andere border;

 • geen doorns of stekels hebben;

 • geen hortensia;

 • zo mogelijk vogels en insecten ook wat bieden.

Heesters en kleine bomen het goed doen in de schaduw:

Acer palmatum (Japanse esdoorn), Amelanchier arborea (krentenboompje),

Aucuba (broodboom), Berberis julianae (zuurbes), Buxus sempervirens (palmboompje), Camellia japonica, Cornus florida (Amerikaanse kornoelje), Cornus mas (gele kornoelje), Cornus sanguinea (rode kornoelje), Gaultheria (bergthee), Hydrangea aborescens (boomhortensia), Hydrangea aspera subsp. sargentiana (fluweelhortensia), lex aquifolium, I. opaca (hulst), Kalmia latifolia (lepelstruik), Ligustrum (liguster), Magnolia grandiflora (grootbloemige magnolia), Mahonia aquifolium, Sambucus nigra (vlier), Sarcococca (vleesbes), Skimmia japonica, Symphoricarpos albus, S. chenaultii (sneeuwbes) Taxus baccata, Viburnum x burkwoodii (sneeuwbal), Viburnum opulus (Gelderse roos), Viburnum tinus (wintergroene sneeuwbal).

Nu is het voor mij een kwestie van wegstrepen. De breed uitgroeiende-, bonte- en wintergroene heesters schrap ik. Zuurbes en mahoniestruik vallen ook af (doorns en hoogte bij Mahonia). Ook ben ik niet zo dol op hortensia's en de tuin staat daar al vol mee!

Vlier en Gelderse roos vallen af vanwege de vruchten. Ze krijgen teveel bessen en dat is niet handig zo vlak bij (boven) het terras met alle vogels in onze tuin. Over blijven:

 1. Acer palmatum (Japanse esdoorn);

 2. Amelanchier lamarckii (krentenboompje);

 3. Cornus mas (gele kornoelje);

 4. Cornus sanguinea (rode kornoelje)

Kanttekeningen

Japanse esdoorns zijn mooi maar duur.

Er staan al veel krentenboompjes in de tuin, maar de struik voldoet aan alle eisen...

De gele kornoelje oogt 's zomers nogal saai en heeft geen spectaculaire herfstkleuren. Maar de struik is inheems en de fraaie bloemen trekken bijen aan. Bovendien kan hij goed tegen snoeien.

De rode kornoelje heeft prachtig gekleurde wintertakken, mooi rode herfstkleuren en moet om de kleur van de takken te behouden en om niet te breed te worden regelmatig gesnoeid worden (30 cm boven de grond).

Met de heester top-4 in mijn hoofd ga ik met P. naar het tuincentrum. Bij de kwekerij zijn de krentenboompjes en de betreffende kornoeljes op en bestellen duurt me te lang. Daarbij wil ik een heester met een mooie vorm die ik zelf uitzoek. Het is afwachten wat het tuincentrum heeft en wat P. mooi vindt. Het is tenslotte ook zijn tuin en op zo'n prominente plaats bij het terras willen we een struik die we allebei mooi vinden!

krentenboompje (Amelanchier lamarckii)