Bloedgoed

De heester voor bij de schutting werd: een Japanse esdoorn (Acer palmatum 'Bloodgood').

Met m'n top-4 in mijn achterhoofd - zie tuinstukje Heesters voor in de schaduw - gingen we naar het tuincentrum, maar de keuze aan bladverliezende heesters was nogal beperkt. Er waren geen kornoeljes (C. mas of C. sanguinea), dus het was óf een krentenboompje óf een Japanse esdoorn óf wachten, maar dat laatste was geen optie.

Ik had direct al een voorkeur voor het krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Niet voor niets mijn lievelingsstruik en ook niet zo duur als een Japanse esdoorn. Hoeveel vaste planten zouden we wel niet kunnen kopen, naast het krentenboompje, voor de prijs van één Japanse esdoorn?! P. had meer met de esdoorn. Want mooi was ie, met purperrode blaadjes en een wat hogere groeivorm dan Japanse esdoorns meestal hebben. Bloedmooi. Maar dan de prijs. Japanse esdoorns groeien traag en voor een beetje struik betaal je al gauw een fiks bedrag.

We bekeken Japanse esdoorns met een kritische blik. Ja, het boompje zou mooi staan bij de schutting en het terras, vooral in het najaar met de wijnrode herfstverkleuring. 'Zullen we 'm maar gewoon nemen?', zei ik? P. stemde in. We kozen de mooiste uit en reden naar huis met onze aanwinst.

En toen zat ik met een probleem. Op het label van de 'Bloodgood' stond bij 'Standplaats' zon!? De 'Bloodgood' kon niet bij de schutting in de zware schaduw komen. En hier was het nou juist allemaal om te doen geweest. Ai. In de zon lijkt me geen goede plek.

Acer palmatum 'Bloodgood'

A. palmatum 'Bloodgood' is een middelgrote Japanse esdoorn met diep ingesneden, purperrood blad. Het is een elegante heester die de eerste jaren vooral krachtig opgaand groeit en later meer de breedte ingaat. Voor op een beschutte plek in de halfschaduw*. Felle zon wordt afgeraden.

De ideale grondsoort is humusrijk (wat zuur) en vochthoudend maar wel waterdoorlatend. De heester is zeer winterhard.

Hoogte na 5 jaar: 2 m (na 10 jaar: 3 m en breedte: 3-6 m). De herfstkleurverkleuring is schitterend: het blad verkleurt wijnrood.

Onze Japanse esdoorn heb ik wat verder weg van de schutting gezet, in de andere border. Daar is wat meer zon. Eigenlijk moet ik 'm nog wat verder naar rechts zetten vanwege de uiteindelijke breedte. Aan snoeien ga ik niet beginnen, dat kan de vorm verpesten, ook al staat er op het etiket dat dit kan (begin tot midden winter). In mijn vorige tuin heb ik al vaker struiken verknoeit door ze te snoeien, o.a. een toverhazelaar (Hamamelis x intermedia). Ook toverhazelaars groeien langzaam en hebben van nature al een mooie vorm. Niet snoeien! Licht terugknippen van verkeerd geplaatste scheuten kan eventueel wel (juli) bij een Japanse esdoorns.

De winterakonietjes die ernaast stonden zijn al opgegraven en elders geplant, nu de Japanse esdoorn nog. Of ik laat 'm staan. Het is tenslotte geen snelle groeier.

* Op websites van diverse kwekerijen wordt voor een Acer palmatum 'Bloodgood' een plekje in de

halfschaduw geadviseerd.

(Bron: Willaert Boomkwekerij; De Tuinen van Appeltern)

Acer palmatum 'Bloodgood' ^

Standplaats zon!?

De Japanse esdoorn, (bijna) op de juiste plek in de halfschaduw ^