Paastakken

Rond de Pasen zie je ze overal in de supermarkt en tuincentra: paastakken. Het zijn meestal takken van de kronkel- of krulwilg, ook wel Chinese wilg genoemd (Salix babylonica 'Tortuosa' of Salix matsudana 'Tortuosa'), omdat hij oorspronkelijk uit NO-China komt.

De takken zijn bochtig gedraaid en er komt smal, gekruld lichtgroen blad aan. Ze wortelen gemakkelijk, vooral als ze pas zijn afgesneden. In een vaas verschijnen er al naar een paar dagen witte puntjes die uitgroeien tot dradige, roze wortels. Het is verleidelijk om de takken na de paasdagen in de tuin uit te planten, maar hoed je. Ze groeien snel uit tot een boom van een meter of 12 hoog.

De kronkelwilg is tweehuizig, dus heeft zowel mannelijke - als vrouwelijke katjes op afzonderlijke bomen.

Ook takken van de kronkel- of kurketrekkerhazelaar (Corylus avellana 'Contorta') worden wel als paastakken gebruikt. De C. avellana 'Contorta' is een cultivar van de gewone hazelaar (Corylus avellana) en heeft kronkelige, gedraaide takken die er bijzonder uitzien. Ze worden vaak als decoratie gebruikt door bloemisten. Zelfs het blad kronkelt en dat kan er soms wat slordig uitzien.

Een kronkelhazelaar wordt uiteindelijk 2-3 m hoog en minstens zo breed en groeit daarmee niet zo snel als een kronkelwilg. Corylus avellana 'Contorta' stelt geen bijzondere eisen aan de bodem. Standplaats: zon tot lichte schaduw. Als je een kronkelhazelaar in de tuin of op het balkon zet kun je 'm rond Pasen versieren. Dat scheelt weer aan paastakken. Ik zag deze vrolijk met paaseieren volgehangen kronkelhazelaar in Bourtange (zie foto).

(Bron: Wikipedia, De Tuinen van Appeltern)