Afharden en uitplanten

Plant binnen voorgezaaide, niet winterharde plantjes niet te vroeg uit! De IJsheiligen (11, 12 en 13 mei - zie tuinstukje) moeten nog komen. Pas daarna is de kans op (nacht)vorst nihil. Met de klimaats- verandering van de laatste jaren kun je voor eerder uitplanten gaan, maar beter is het om nog even wachten. Voor de zaailingen van groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) maakte ik een uitzondering omdat ik er veel te veel van zaaide (ik vind het zulke mooie planten). Na het verspenen, waaraan geen einde leek te komen, heb ik enkele plantjes vast in de tuin en de moestuin geplant, met het risico dat ze het niet redden. Gelukkig heb ik er nog genoeg achter de hand en mochten de plantjes in de tuin toch overleven dan geef ik de rest gewoon weg.

Ik ben nu mijn zaailingen aan het afharden en laat ze elke dag een aantal uren buiten staan om te wennen aan de wat koudere buitenlucht. 's Avonds gaan ze weer naar binnen. Het is een gesleep maar ik heb het er voor over. Een kasje of koude bak zou handig zijn maar die hebben we niet.

Zaailingen uitplanten

Half mei, na de IJsheiligen, kunnen de plantjes de volle grond in! Zorg dat de grond onkruidvrij is, want de onkruiden groeien vaak nog sneller dan de gewassen en verdringen dan je plantjes.

Op de dag van het uitplanten moet het niet te zonnig of te koud zijn en ook niet te hard waaien. Af en toe een buitje is ideaal.

Voor je de plantjes uitplant kun je de grond nog bemesten, een paar weken ervoor. Strooi de mest uit (bij korrels) en hark goed in.

Geef na het uitplanten van de zaailingen goed water, ook als de grond al wat vochtig is. De grond moet goed om de wortels van de plantjes aansluiten. Als het de dagen erna niet regent, moet je ook dan de plantjes nog nog sproeien. Daarna moeten ze zelf naar water op zoek gaan.

Sommige zaailingen zijn, vooral als ze klein zijn, niet te versmaden voor slakken. Zaailingen van de

zonnebloemen, bijvoorbeeld (Helianthus annuus). Die kun je beter eerst wat groter laten worden voor je ze uitplant, zodat ze minder mals en smakelijk zijn. Dit deed ik vorig jaar ook met de zaailingen van goudsbloemen (Calendula officinalis). Dit jaar komen er zoveel van op in de moestuin dat een paar plantjes meer of minder niet uitmaakt! Zodra ze wat groter zijn krijgen de goudsbloemen haartjes en blijven de slakken eraf.

(Bron: Diana's mooie moestuin; Makkeijke Moestuin)

De zaailingen van groot kaasjeskruid zet ik elke dag buiten ^

De grond in de moestuinbak moet nog onkruidvrij gemaakt worden voor het uitplanten ^