Nagelkruid

Gistermiddag op Koningsdag, bloeide er opeens een oranje bloem in de tuin: nagelkruid (Geum). Dat spreek je zo uit [gee-jum]. Welke variëteit het is weet ik niet; ik kreeg de plant van onze buurman en hij kende de naam niet.

Er bestaan 50 soorten geums en circa 150 cultivars en daar zullen vast en zeker nog veel bij komen!

Geums zijn namelijk heel gemakkelijke tuinplanten die in de winter hun blad behouden. Ze houden van wat vochtige grond, maar groeien ook wel in wat drogere aarde. Ze kunnen op zowel zonnige plaatsen als in lichte schaduw staan. Vooral knikkend nagelkruid, Geum rivale, met hangende, roodbruin met abrikooskleurige bloemen - zie tweede foto - en Geum coccineum kunnen wat meer schaduw verdragen.

Geums zijn echte voorjaarsbloeiers van 15-20cm hoog. De bladeren hebben een mooie vorm, waardoor je ze goed vooraan in de border kunt zetten. De meeste cultivars bloeien vanaf juni in allerlei vrolijke bloemkleuren: wit, geel, oranje, rood en rose. Ze zijn goed winterhard.

Direct na de bloei of in de herfst kun je geums scheuren; doe dit elke 2-3 jaar, om een goede bloei te behouden.

Oranje nagelkruid (Geum coccineum 'Borisii?) ^

Soorten en cultivars

Een oud Nederlandse soort (uit 1923) is Geum 'Princes Juliana', met oranje bloemen. G. 'Princes Juliana' bloeit rijk van mei tot augustus. Soms volgt er nog een nabloei. De bloemen zijn goed als snijbloem te gebruiken en combineren prachtig met het donkerbladige purperklokje (Heuchera) of andere geel-, rood- of oranjebloeiende vaste planten.

Ook Geum coccineum 'Borisii' is een echt oranjebloeiend nagelkruid (bloeitijd: juni tot in september) met soms nog een nabloei. Mijn Geum lijkt veel op G. coccineum 'Borisii'.

Andere bekende soorten zijn G. chiloense 'Lady Stratheden', met dubbele tot halfgevulde, goudgele ronde bloemen (juli-augustus) en G. chiloense 'Mrs. J. Bradshaw', met karmijnrode bloemen (juni-augustus). Ze bestaan al een eeuw!

Geum 'Bell Bank' is een schitterende variëteit met roze bloemen aan donkere stelen. Geum 'Pink Frills' is een nieuwer soort met licht roze oranje bloemetjes met franjes. De bloemetjes zijn vrij groot (3,5 cm).

Geum 'Flames of Passion' is geselecteerd door Piet Oudolf (1999). De plant heeft halfgevulde rode bloemen aan donker gekleurde, dunne stelen. Het donkergroene blad is halfwintergroen.

De cultivar Geum 'Album' bloeit, zoals de Latijnse naam al aangeeft, wit; Geum 'Leonard's Variety' heeft lichtrode bloemen, Geum 'Lionel Cox' bloeit met grote lichtgele bloemen en Geum 'Salmon Bells' bloeit lichtroze.

Mijn favoriet is knikkend nagelkruid (Geum rivale). Ik zag het voor het eerst in Noorwegen, in het wild, bij meertjes en beken in vochtige grond. Het zijn sterke planten die prima passen in een wat natuurlijke tuin of stukje tuin. Knikkend nagelkruid is een typische oeverplant voor bij de vijverrand, net zoals sleutelbloemen (Primula) en koekoeksbloemen (Lychnis flos-cuculi). Vooral in een groep komt knikkend nagelkruid goed tot z'n recht.

Wil je meer lezen over geums? Het tijdschrift 'Gardeners' World' geeft op haar site een geum top-10, Best geums to grow. Als je de foto's alleen al ziet wil je er ook vast wel een paar hebben...

(Bron: Groei & Bloei - afd. Land van Cuijk; De Tuinen van Appeltern; Gardeners World Magazine)

Knikkend nagelkruid (Geum rivale), in een wild stukje border ^