Muguets

Het is vandaag 1 mei, De Dag van de Arbeid. In Nederland is 1 mei geen vrije dag; we vieren hoofdzakelijk de kerkelijke feestdagen en tussen vakbonden en overheid ontbreken echt harde confrontaties. In landen als Frankrijk en Rusland, met een bloedige geschiedenis van de socialistische- en communistische partijen is 1 mei een belangrijke feestdag. In het Sovjet Rusland hield men op 1 mei altijd demonstraties. Deze werden ook door bedrijven en scholen georganiseerd en deelname was verplicht. Zo'n demonstratie - in elke stad - zag er heel indrukwekkend uit wanneer de hele bevolking in een optocht door de straten marcheerde. In 1990 vond de laatste demonstratie plaats en tegenwoordig wordt 1 mei steeds meer gezien als een lentefeest en het begin van het 'datsja'-seizoen. 1 mei wordt nu 'Het feest van de Lente en Arbeid' genoemd.

In Frankrijk geeft men elkaar, traditiegetrouw, op 1 mei een bosje of potje 'Muguets', lelietjes-van-Dalen of meiklokjes (Convallaria majalis).

Het lelietje-van-Dalen komt oorspronkelijk uit Oost-Europa en Azië. Sommige bronnen zeggen ook dat het inheems is in Noord Amerika, maar hierover verschilt men van mening. Al sinds de Middeleeuwen is het lelietje-van-Dalen in Frankrijk bekend en stond toen al symbool voor het voorjaar en vernieuwing. Karel IX riep de traditie in het leven om op 1 mei lelietjes van Dalen te schenken aan mensen die je geluk en voorspoed wilt wensen. Op 1 mei ruikt heel Frankrijk naar lelietjes! Vrienden en geliefden geven elkaar een potje 'muguets', soms verpakt in plastic of papier waarop staat: 'Je porte Bonheur' (Ik breng geluk). Kinderen kopen 'des muguets' voor hun moeder of oma. Ook in Wallonië, franstalig België, is dit traditie.

Lelietje-van-Dalen

Het lelietje-van-Dalen, een knolgewas, is een gemakkelijke vaste plant die bloeit in april/mei. Het is een stinsenplant die bij ons is ingevoerd. De witte bloemen ruiken heerlijk en zijn goede snijbloemen. Mijn moeder's bruidsboeket bestond uit alleen maar lelietjes-van-Dalen!

Een lelietje heeft meestal twee bladeren van 15-20 cm hoog. Soms kan een goed gevoede scheut wel wel drie bladeren hebben en zelfs ook nog een wat kleiner vierde blad aan de basis van de plant. De bloemen hangen aan één kant van de licht gebogen steel, in totaal zo'n 6-12 bolle klokjes per stengel. De 8 bloemblaadjes van de klokjes zijn met elkaar vergroeid. Sommige Convallaria cultivars hebben méér klokjes per steel en/of wat grotere bloemetjes.

Na de bestuiving worden er bessen met zaad gevormd, meestal niet door zelfbestuiving. De bessen zijn eerst groen en verkleuren later naar oranje en rood. !Alle delen van de plant zijn giftig.

Het lelietje-van-Dalen vermeerdert zich niet alleen door zaad maar ook door middel van kruipende wortelstokken. Dat gaat heel snel, vooral als de omstandigheden optimaal zijn - (half)schaduwrijke plek met wat vochtige, vruchtbare en goed doorlatende grond (humus). Bij ons verschenen er zelfs nieuwe lelietjes tussen de terrastegels. Het lelietje-van-Dalen neigt naar woekeren, maar in een wat grotere tuin, waar het zijn gang kan gaan in de schaduw, is het een uitstekende bodembedekker.

Na de bloei of in de herfst kun je de planten delen voor vermeerdering.

Soorten

Alle cultivars van het lelietje-van-Dalen hebben witte bloempjes, op één na. Deze variëteit heeft roze bloemetjes: Convallaria majalis var. rosea of ook wel Convallaria majalis 'Rosea'. De bloemkleur is zachtroze en wordt wat donkerder naarmate er minder direct zonlicht op valt.

Convallaria majalis 'Blush' en var. transcaucasica zijn wit met een heel licht vleugje roze. Het is moeilijk te zien, maar naast een wit lelietje zie je het verschil.

Er is ook een cultivar met dubbele bloemen, Convalaria majalis 'Flore Pleno'. Wil je wat langer genieten van de bloei en de geur van een lelietje-van-Dalen? Zet dan de C. majalis 'Prolificans' in je tuin. Bij deze plant is elk bloemklokje vervangen door een clustertje van 3-7 bloempjes, waarbij het hoofdbloempje één tot twee weken eerder bloeit dan de omliggende bloemetjes. De bloeitijd is zo verlengd en ook de geur is sterker.

(Bron: De Volkskrant; Spasibo magazine - Feesten in Rusland; Kwekerij Johan Oudshoorn - Lelietje der Dalen; Convallaria nl)

Lielietjes-van-Dalen ^

Lelietje-van-Dalen - en ander onkruid - tussen de terrastegels ^