Moedeloos

Moedeloos word ik ervan. Van het onkruid. Het schiet de lucht in en het lijkt wel of het groeit waar je bij staat. Vechten tegen de bierkaai, is het. Elke dag probeer ik flink wat te wieden, en vul vuilniszak na vuilniszak. Want de groene bak zit al lang vol en de composthopen achterin de tuin zijn torenhoog. Bovendien is het niet de bedoeling dat het onkruid zich ook vanaf de composthoop verspreidt. Dat dééd het al, want ik was zo stom om ook onkruid gewoon op de composthoop te gooien. Met name Robertskruid (nee, dat vind ik al lang geen mooie wilde plant meer met fijn, diep ingesneden blad en schattig roze bloemetjes) heeft vanaf de composthoop ook het achterste stuk tuin gekoloniseerd. Het is een zaadonkruid...

Vorige week bracht ik negen volle vuilniszakken met onkruid naar het Afvalbrengpunt. Voornamelijk Robertskruid (Geranium robertianum), zevenblad (Aegopodium podagraria), esdoorntjes (Acer pseudoplatanus) en hondsdraf (Glechoma hederacea). Afgelopen zaterdag - ik had de dag ervoor nét de zakken met onkruid weggebracht - vulde ik in één enkel uurtje twee zakken met zevenblad. Het groeide - en groeit - tussen andere vaste planten (zoals maagdenpalm, akelei, knikkend nagelkruid, Kaukasische vergeet-mij-niet, etc.) en ik verwijderde alleen het bovengrondse blad met stengels, niet de wortels. Zo schoot het tenminste lekker op, maar over een paar dagen is het weer terug! Moedeloos wordt ik ervan. Ik kan het onkruid niet aan in mijn eentje. P. is geen tuinier en al helemaal geen wieder. Dat hij af en toe het gras maait, het tegelpad herstelt, een hek zet of een verhoogde moestuinbak maakt is al heel wat.

Misschien moest ik de tuin dan maar compleet laten verwilderen, zoals mensen hier in de straat deden bij het stuk tuin achter hun schuur. Het ziet er groen uit en zevenblad in bloei is best mooi! Maar dan gaan alle andere vaste planten eraan. Nee! Als ik heel rijk was zou ik een tuinman nemen. Of een werkstudent. Met z'n tweeën zou wieden een stuk sneller gaan en samen zou ik de moed erin kunnen houden. Als ik toch eens rijk was.

Ik sleep de vuilniszakken met onkruid mee en zet ze naast de kliko's bij de schuur. Uit het zicht. Struisvogelpolitiek. Zodra ik weer wat moed heb verzameld zal ik mijn kop uit het zand halen en mijn handen weer in de aarde steken, om het zevenblad weg te halen. Met wortel en al.

Resultaat van 'n uurtje wieden ^

Robertskruid en hondsdraf, achterin de tuin ^

Robertskruid in bloei en haagwinde (Calystegia sepium), opzij van het huis van de buren ^

Kaukasische vergeet-mij-niet tussen het zevenblad ^