Muis

Onder ons huis woont, zo weet ik nu zeker, een muis (zie foto). Het holletje had ik al eerder gezien, maar nu zag ik 'm. Wat is hij leuk!

In Nederland en België komen meerdere soorten muizen voor: huismuis, dwergmuis, bosmuis, grote bosmuis, woelmuis, aardmuis, slaapmuis en eikelmuis. Onze muis is onmiskenbaar een huismuis (Mus musculus). Z'n lijfje is 7–9 cm lang en hij heeft net zo'n lange staart. De pootjes en kop zijn relatief klein, maar ogen en oren zijn groot.

Misschien moest ik niet zo blij zijn met dit muisje (muizen) onder ons huis. Muizen planten zich razendsnel voort en eten á la carte van het vogelvoer en de composthoop.

Huismuis

De huismuis is van alle muizensoorten de meest voorkomende in en om woningen. Ze leven overal, maar zoeken vooral ’s winters de warmte op. Huismuizen wonen meestal op of onder de grond en zijn uitstekende klimmers. Het zijn nachtdieren. Ze eten alles, het liefst granen, zaden, noten, groenten, insecten en kaas, maar bijvoorbeeld ook papier en zeep! Een huismuis heeft niet veel voedsel nodig (slechts 3 g per dag) en kan, als het voedsel genoeg vocht bevat, zelfs zonder te drinken overleven.

De wijfjes werpen 5 tot 19 keer per jaar jongen, met 4-6 jongen per nestje. De jongen zijn 6 weken na hun geboorte al zelf vruchtbaar. De draagtijd is kort, ongeveer 20 dagen. In een jaar kan een nest zich meermalen vermenigvuldigen...

Nu woont de muis (de muizen) nog onder het huis, maar een verhuizen naar boven/binnen is zo gepiept! En daar zitten we natuurlijk niet op de wachten. In ons vorige huis verhuisde ook zo'n schattig uitziend muisje dat ik af en toe over het terras zag lopen, naar de woonkamer. Daar woonde het in de buffetkast, waar ik o.a. belangrijke papieren bewaarde. De zo zorgvuldig bewaarde diploma's en certificaten van mijn zoon at het muisje gedeeltelijk op (...) en overal in de kast lagen muizenkeutels en urine. Bah. Bovendien kunnen muizen ziektes overbrengen, o.a. de ziekte van Weil (Leptospirose).

Bestrijding

De buurvrouw gebruikt muizengif. Om de twee weken strooit ze wat korrels onder het huis. Het is een gif dat niet dodelijk is voor egels, zegt de buurvrouw. Een optie.

De buurman plaatst muizenvallen, maar soms werkt de val niet helemaal (...) en lijdt de muis nog een tijd voor hij alsnog sterft. Akelig.

Er is ook een diervriendelijke manier om muizen te verjagen: het gebruik van ultrasone geluiden. Deze geluiden kan de mens niet horen, maar muizen wél. Ze ervaren deze geluiden als zeer vervelend en verdwijnen! Wanneer je vooral last hebt van muizen aan de tuinkant van je huis kun je op zonne-energie werkende apparaten plaatsen. Dit schijnt ook goed te werken tegen mollen! Zo'n apparaat, oftewel een ultrasone muizenverjager, is misschien wel wat.

Nog beter was het voorkomen van muizen geweest. Maar het is hier een waar muizenwalhalla: ik voer de vogels, zet regelmatig het deksel van de groene kliko even open om te luchten (zo stinkt de bak minder) en dan hebben we ook nog een moestuin en een composthoop. Muizen kunnen uitstekend ruiken en doen er alles aan om aan eten te komen. Pas als er geen voedsel te halen valt wordt ook je huis, schuur of garage minder aantrekkelijk.

Wat ook uitstekend helpt is een kat nemen. Maar wat als de kat zijn menu aanvult met de tuinvogels?!

(Bron: Rentokil; Wikipedia; demuizen - ongedierte tips)​