Interview met de buurman over zijn moestuin

Ik heb nog maar een paar jaar een moestuin. Er gaat veel fout, al boek ik af en toe een succesje. Over het algemeen kan ik zeggen dat het elk seizoen wat beter gaat. Ik zoek dingen na op het internet, verslind moestuinboeken en -artikelen, maar het meeste leer ik van de buurman die schuin tegenover ons woont. Hij groeide hier in het dorp op, op een boerderij, en heeft een moestuin om jaloers op te zijn. Want, ik schreef het al eerder: alles doet het daar! Tijd om hem eens het hemd van het lijf te vragen.

1. Hoe groot is je moestuin, waar ligt hij en wat voor grond heb je?

Mijn moestuin is 30 m breed en 70 m lang, dus 2100 m². De moestuin ligt in mijn tuin in Buinerveen en het soort grond is, zoals de plaatsnaam al zegt, veengrond.

2. Hoe lang heb je al een moestuin?

Zolang als ik hier woon. In 1974 ben ik hier komen wonen. Tot nu dus 45 jaar.

3. Hoe weet je precies wat je moet doen?

Door jarenlange ervaring van vroeger, op de boerderij. Je weet precies wanneer je moet zaaien of poten. Dit hangt natuurlijk wel van het weer af.

4. Waar loop je tegenaan, wat gaat er niet zoals je zou willen?

Als je te vroeg zaait of poot dan kun je 's nachts nog wel eens nachtvorst verwachten. Ik zet dan 's avonds, als de aardappelen erdoor komen bloempotten op de planten (zie foto). Je kunt ook emmers met water tussen de aardappelplanten zetten, dan trekt de vorst naar het water. Dat is natuurlijk geen garantie...

5. Doe je aan vruchtwisseling?

Ik doe zeker aan vruchtwisseling. Ik zet bijvoorbeeld nooit twee keer achter elkaar aardappelen op dezelfde plaats. Alles poot of zaai ik op een andere plaats.

6. Wat voor mest gebruik je?

Meestal gebruik ik mest van de konijnen. Samen met afval als schillen, laat ik die minstens drie jaar liggen en dan pas gebruik ik het. Verse mest is niet goed. Ook gebruik ik mengmest (NPK meststof) en stikstof (van een bevriende boer). Alle planten die groeien moeten 'reisgeld' mee krijgen; mest.

7. Doe je aan voorzaaien en zo ja, waarom?

Ik doe weinig aan voorzaaien. Alles moet groeien door de warmte buiten. Zaai nooit te vroeg, dat is niet goed. Mijn vader zaaide altijd drie weken eerder als de buurman, maar later waren de planten even groot.

8. Wat zaai je het eerste en wanneer begin je daarmee?

Het eerste kun je uien, sjalotten en aardappels zaaien (poten) en dan 14 dagen later selderij, peterselie, wortelen, boerenkool, etc.

9. Heb je nog tijd over voor andere hobby's?

Natuurlijk heb ik nog wel tijd over voor hobby's. Zo fok ik al 60 jaar Vlaamse Reuzen en ik houd van voetbal. Als alles lukt wat je graag wilt doen dan is het mooi, helaas is dat niet altijd het geval.

10. Ben jij de enige die in de moestuin werkt of heb je hulp?

Mijn vrouw helpt wel eens mee in de moestuin. Ook mijn jongste kleindochter helpt af en toe. Ze heeft groene vingers.

11. Wat wil je nooit in je moestuin hebben?

Zorg dat je nooit zevenblad of haagwinde in je moestuin krijgt want daar ben je niet zo maar vanaf.

12. Heb je een gewassen top-5 voor ons?

Aardappelen, wortelen, uien en bonen en veel gewassen voor de konijnen (o.a. voederbieten en aardperen). Verder ook peterselie, selderij en boerenkool. Dat is gemakkelijk en lekker!

13. Wat doe je tegen de wortelvlieg?

Tegen de wortelvlieg zaai ik meestal Afrikaantjes. Die kun je tussen de wortelen zetten. Zorg wel dat je grote afrikaantjes neemt. Kleine afrikaantjes kan ook, maar vanwege de hoogte zijn grote, vind ik, beter.

14. Gebruik je chemische middelen?

Ik gebruik zo weinig mogelijk chemische middelen, maar er zijn dingen die je niet in de hand hebt. Zevenblad en haagwinde bijvoorbeeld. Die raak je niet kwijt zonder bestrijdingsmiddel.

15. Wat is het geheim van jouw moestuin?

Het geheim van een goede moestuin: doe aan vruchtwisseling, zorg dat je niet te veel onkruid in de moestuin hebt (dus veel schoffelen) en zorg voor een goede bemesting.

Dank je wel voor het interview, buurman. Mag ik later in het seizoen, als de gewassen doorgekomen zijn en alles er mooi bijstaat, nog een keer foto's van je moestuin maken? "Tuurlijk!" zegt de buurman.

Buurman's moestuin ^

Sjalotten. De bonen erachter zijn afgedekt met vliesdoek; door de warmte groeien ze beter en de ^ duiven kunnen er niet bijkomen

Bloempotten op de aardappelen

De aardperen en rabarber zijn al flink aan de groei ^

Met een strepen- of geulentrekker kun je rechte zaaigeulen maken. Handig! ^

Appelbloesem ^

Vlaamse reuzen, een andere hobby. De buurman werd een paar keer kampioen van Nederland met zijn konijnen

Het stukje groen is aardpeer. De konijnen eten zowel het groen als de knollen ^

De kleindochter van de buurman helpt hem in de moestuin ^