Pet door de appelboom

Ik heb het niet zo met fruitbomen snoeien, want ik ben bang om het fout te doen en dat zou zonde van de boom zijn. Daarom lieten we vorig jaar de tuinman komen om de appelboom bij het terras te snoeien. Eigenlijk was het mijn bedoeling om 'ns goed te kijken hoe hij dat deed, zodat ik het het jaar erop zélf kon doen. Dat plan viel in duigen, want ik had de griep toen de tuinman kwam snoeien en kwam liever niet mijn bed uit.

De tuinman, zo weten wij inmiddels, had het ook niet zo op met fruitbomen snoeien. Hij ging de boom met grof geweld te lijf met een kettingzaag op telescoopsteel. In korte tijd was de klus geklaard. Of het zo goed was, vroeg hij mij, voor hij weg ging. Ik sleepte mijn zieke lijf naar de bijkeuken en wierp daar een wazige blik uit het raam. Ik antwoordde zonder het snoeiwerk goed te bekijken dat het in orde was en liep gauw weer de trap op. Snel weer mijn bed in.

Zijn snoeiwerk was niet in orde: de appelboom was verpest. Ik durf te beweren dat ik het zelf beter gedaan zou hebben, als ik een telescoop-zaag had en geen hoogtevrees. De tuinman zullen we nooit meer vragen een boom te snoeien.

Er was nóg een appelboom in de tuin die nodig gesnoeid moest worden. Deze appel staat achter het huisje en hangt ook scheef. Dat deed hij al, getuige de plank die de vorige bewoners ervoor in de grond hebben gezet - alsof je met een plankje een boom kan stutten -, maar sinds de storm van een paar maanden geleden lagen de takken op het dak van het huisje. Dat kon zo niet langer. Deze appelboom ging nu maar zelf aanpakken, het was tenslotte al een zielig geval en hier kon ik mooi op oefenen!

De buurman had een goede tip: "Mijn vader zei altijd dat je je pet gemakkelijk tussen de takken van een appelboom moest kunnen gooien". Hij deed alsof hij zijn pet gooide - ik snapte hem direct.

Eerst haalde ik beneden de naar binnen groeiende takken weg. Daarna de kruisende- en te dicht op elkaar staande takken en de onderste takken. Te lange takken kortte ik in.

Om hoger groeiende takken te kunnen snoeien had ik de ladder nodig. P. bracht hem...en toen begon het echte werk. Dat was nog niet zo eenvoudig, met alleen maar een takkenschaar en een handzaag. Boven m'n macht knippen en zagen bleek gekkenwerk en zelfs al zou ik op de hoogste sport van de ladder durven staan, dan nog zou ik niet bij de hoogste takken kunnen.

Er kan nog geen pet door de appelboom, maar de takken liggen tenminste niet meer op het huisje.

Mijn appelboom project ^

De appelboom hangt scheef... ^

De takken moeten worden ingekort, maar zonder hoogsnoeier op telescoopsteel kan ik er niet bij! ^