Zwart-wit gestreept insect

P. roept me. 'Kom eens kijken!' Hij staat bij de schutting en wijst, met zijn telefoon als camera in aanslag. Op de schors van de schutting zit een vreemd, zwart-wit gestreept insect met oranje poten en een lange spriet aan het achterlijf. Jee! 'Ik weet niet wat het is', zeg ik. 'Maar daar kom ik zo wel achter'. Eerst maak ik zelf een foto - voor een tuinstukje.

Na het fotograferen ga ik het internet op en typ: zwart-wit gestreept insect en kies 'Afbeeldingen'. Op het scherm verschijnen foto's van legio insecten, niet eens allemaal zwart-wit. Ik vergroot een plaatje dat er verdacht veel op lijkt en lees de naam die eronder staat: tijgermug. Nee! Het zou toch niet?

Dan zoek ik op tijgermug (Aedes albopictus) en leest wat er staat. Lichte paniek! De tijgermug - een exoot - kan gemeen steken en brengt allerlei ziektes over, zoals het Zika-virus. De mug heeft al aan een kleine hoeveelheid stilstaand water voldoende om haar eitjes af te zetten. In Assen, zo weet ik, zijn er een aantal jaren geleden tijgermuggen gesignaleerd die als larven meekwamen met water dat in een partij autobanden achtergebleven was.

Ik meld het P. en loop dan naar de buren en vertel dat er een tijgermug op de schutting zat. Ja, echt een tijgermug! Als ik weer thuis ben kiep ik al het water uit de plantenschotels en leeg de gieters tot op de laatste drup. Zo. Maar hoe moet dat nou met de vijvertjes?! We hebben er drie en verder stikt het hier in de buurt van stilstaand water. En moet ik de gemeente misschien bellen om de tijgermug te melden?

Meer paniek. Even rustig nadenken, nu. Ik zoek de foto nog eens op en dan zie ik het: de afmetingen kloppen niet en ook de kleur poten (zwart) komt niet overeen. Een tijgermug is 5 mm, dat is kleiner dan een gewone steekmug. Hm. Ik spreek mezelf streng toe, in gedachten. Paniekzaaier! Gebruik nou toch eens je h e r s e n s. Waar lijkt het insect op?! Het insect lijkt eigenlijk, vind ik, wel wat op een sluipwesp. Het lange uitsteeksel zou een legbuis kunnen zijn.

Op het internet typ ik dit keer 'sluipwesp' in en er verschijnen weer allerlei foto's. Ah! Dit lijkt er al meer op. Ik scroll omlaag en daar is ie: de houtsluipwesp (Rhyssa persuasoria) zwart-wit gestreept. Een van de grootste sluipwespen tot wel 4 cm groot met oranje poten. Het vrouwtje heeft een legboor die langer is dan haar lijf, waarmee ze fijne gaatjes in naaldhout boort en er dan eitjes in legt. In dat hout leven larven van andere insecten en die dienen als voedsel voor de sluipwesplarven. Ze overwinteren in het hout en komen pas de volgende lente tevoorschijn, als volwassen houtsluip- wespen.

Gelukkig maar dat het geen tijgermug is! Nu nog even langs de buren.

(Bron: Wikipedia; Natuur Bakkeveen)