Pleidooi voor de papaver

De Oosterse papavers bloeien (Papaver oriëntale)! Elk jaar weer kijk ik hier zo naar uit. Allereerst verschijnt het behaarde, ingesneden blad. Hiertussen schieten later de stevige en eveneens behaarde bloemstengels omhoog. Bovenaan de bloemstengels zitten de dikke, behaarde bloemknoppen. Deze hangen eerst wat gebogen, maar zodra ze rechtop gaan staan weet je dat ze spoedig zullen opengaan. Het begint met een scheurtje, waarin het eerste zweempje rood van de bloemblaadjes zichtbaar wordt. Vanaf nu gaat het hard: de kelkbladen barsten open, zodat het verfrommelde bloemblad zich helemaal kan ontvouwen. De bloemen zijn imposant: groot, felrood en komvormig. Ze ogen een beetje exotisch. Kortom: spectaculair! De hommels zijn verzot op de nectar en het paarse stuifmeel en vliegen af en aan. Soms zitten er wel drie in één bloem.

Helaas is de kleurexplosie van de papaverbloemen maar van korte tijd. Hier in de tuin zijn de planten ook nog eens flink gaan doorhangen na een flinke plensbui. Ik moet naarstig op zoek naar rijshout.

Na de bloei sterft het blad van de papavers af - een aanpassing aan de droge, hete zomers in Centraal-Azië, waar ze oorspronkelijk vandaan komen - en laat gaten achter in de border. Dat is gelukkig goed te ondervangen door de papavers niet vooraan, maar wat meer achterin de border te zetten en ze niet in groepen te planten maar ze te combineren of te doorvlechten met vaste planten die zich later ontwikkelen. In mijn tuin staan ze tussen phloxen (Phlox panniculata), hemelsleutel of vetkruid (Sedum 'Herbstfreude') en geranium (Geranium macrorrhizum 'Spessart'). Ook fraai is een combinatie met Geranium 'Anne Thompson' - donkerroze bloemen en 40 cm hoog -, of de bekende, klassieke combi met gipskruid (Gypsophila oldhamiana). Zolang de planten die je ernaast zet maar lange stengels hebben zodat ze het lelijke blad en kale plekken goed kunnen verdoezelen. Zet ze niet te dicht naast de papavers; het papaverblad loopt in de herfst weer opnieuw uit en moet daarvoor wel de ruimte hebben. Wat je ook kunt doen om afstervend papaverblad aan het zicht te onttrekken is er een pot met eenjarigen voor zetten. Dat deed ik met een papaverplant die vooraan in de border staat (zie foto).

Maar kijk eens hoe mooi de bloemen en de bloemknoppen zijn, tijdens het proces van het ontvouwen. Dat is echt genieten. Pleidooi voor de papaver!

De Oosterse papaver of de oosterse klaproos is een vaste plant. Geef Oosterse papavers een zonnig en beschut plekje in de tuin en zet ze in luchtige, goed doorlatende grond. Ze zijn lastig te verplanten vanwege de lange penwortels. Op een te natte standplaats zijn oosterse papavers vatbaar voor schimmels als meeldauw.

Verschillende kleuren

Papaver oriëntale 'Beauty of Livermere' heeft grote, scharlakenrode bloemen met zwarte vlekken en bloeit in de periode mei-juni. De hoogte bedraagt 60-80 cm.

Houd je niet zo van rood in de tuin? Er zijn ook papavers die in meer subtiele kleuren bloeien, zoals roze, zalmroze, fuchsia, paarsachtig en haast wit. Een stevige papaversoort die zuiver roze bloeit en wat lager wordt is Papaver oriëntale 'Karine'. Deze bloeit met wat platte, roze bloemen die donkerrode vlekken hebben. Ook de cultivar P. oriëntale 'Helen Elisabeth' bloeit lichtroze van mei-juni, maar wordt wat hoger (70-80 cm).

P. oriëntale 'Perry's White' is een (bijna) wit bloeiende papaver die mooi te combineren is met blauw- en paars bloeiende vaste planten. De 'Perry's White' bloeit ook van mei-juni (hoogte: 70-80 cm).

P. oriëntale 'Patty's plum' heeft auberginekleurige bloemen met wat gegolfde bloemblaadjes (hoogte 60- 80 cm ). P. oriëntale 'Aglaja' is een middelgrote papaver met zalmroze, gegolfde bloemen met rode vlekken. 'Aglaja' heeft een stevige groeivorm en kreeg in Engeland een Award of Garden Merit.

Er zijn ook oranje papavers. P. oriëntale 'Tutu', heeft dubbele, zuiver oranje bloemen. P. oriëntale Türkenlouis heeft ook nog eens gefranjerd bloemblad en dat oranjerood van kleur is.

(Bron: De Tuinen van Appeltern; Kwekerij De Hessenhof; Wikipedia; Alchemilla Tuinontwerp; RHS)

Oosterse papaver in volle bloei met hommel ^

De bloemknop van de papaver barst open. Het lijkt wat op 'n alligator oog, vind je niet? ^

Tussen de kelkbladen zit een dikke prop verkreukeld bloemblad ^

De tere bloemblaadjes, dun als sitspapier, zijn bijna vrij...^

Oosterse papavers in de border ^

De papaver valt uiteen ^