Uitdaging

Er is één plek bij ons huis die ik nooit op foto's laat zien (die plek stond overigens ook niet op de foto's van Funda toen we ons huis kochten), en niet voor niets. Ik heb het over de plek bij het muurtje naast de garagemuur op de erfgrens. Zo lelijk! Ik maakte nu toch maar 'n foto voor dit tuinstukje.

Het muurtje is zo'n vier meter lang. Daar waar het muurtje eindigt, plantte ik vlinderstruiken (opgekweekt uit stekjes) en een wintergroene sneeuwbal (Viburnum 'Tinus'), zodat het 's winters niet zo kaal is.

Zo'n meter achter het muurtje staat de uitbouw van de buren. Misschien is deze nog wel veel lelijker (en groter ook) om tegenaan te kijken!? Gelukkig dat de uitbouw geen verdieping heeft.

Het uitzicht van de buren is nog veel lelijker: de buurjongen slaapt in de uitbouw, naast onze garage en het muurtje. Zijn kamer heeft één raam met uitzicht op een blinde muur; onze garagemuur. Soms heeft hij de gordijnen open, maar niet voor het uitzicht...

Toen we hier pas woonden was ik vastbesloten om de lelijke plek bij het muurtje om te toveren tot iets moois met véél groen. Ik zag dit als een uitdaging. Toch is dat nog niet zo eenvoudig! Om de auto uit de garage te kunnen rijden is er ruimte nodig en die is er nauwelijks aan de kant van het muurtje. Ook ligt de oprit niet in het verlengde van de garage, maar ligt er schuin, met een knik tegenaan. Dus als je de auto uit de garage rijdt kun je nooit recht naar achteren rijden maar moet je direct het stuur omgooien om 'de knik te maken' en recht op de oprit te komen.

Maar dat is niet het ergste. Het ergste - en, zo vind ik, de grootste uitdaging - is de wind. Tussen onze garage en de uitbouw van de buren ligt een smal gangetje dat als een grote tochtsluis fungeert, met als gevolg dat het altijd waait bij het muurtje. Vooral in de winter is dat funest voor planten. Nu staat een pot met sedum op het muurtje en ik koester de wilde akelei die spontaan voor het muurtje opkwam, al staan ze er als een vlag op een modderschuit. Het moet groener en groter. Ik wil van iets heel lelijks iets moois maken! We kunnen er geen smal opgaande boom neerzetten, want de buren hebben zonnepanelen, zowel op het dak van hun huis als op de uitbouw. In mijn fantasie plaats ik houten hekwerken op het muurtje die ik laat begroeien met kamperfoelie en klimop. Ik zou er zelfs een Clematis montana kunnen planten, die doen het zelfs op het noorden. Of een schijnaugurk (Akebia quinata) of wilde wingerd (Parthenocissus). Laatstgenoemde is ook nog eens mooi in de herfst! Paar stenen eruit... Het mag niet helemaal dichtgroeien, anders heeft de buurjongen helemaal geen daglicht in zijn kamer.

Nu de uitvoering nog. Eerst moet ik P. op de hoogte brengen van mijn wilde plan. Hij is namelijk degene die de trellis voor mij op het muurtje moet bevestigen! Voordat het zover is moet ik hem zien te overtuigen en dat wordt nog lastig, want hij zit niet met een lelijk muurtje meer of minder bij de garage. Ik zal hem zo eens vragen dit tuinstukje te lezen.

​Het muurtje en de uitbouw van de buren met de vlinderstruiken en de sneeuwbal ^

Sedum is goed bestand tegen wind maar het bakje valt in het niet bij de muren - zie foto hierboven ^