Lollo rosso

Houd jij ook zo van sla? Net als vorig jaar zaaide ik rode krulsla in de moestuin (Lactuca saviva 'Lollo rosso). Ik vind Lollo rosso niet alleen lekker, maar ook mooi om te zien en het is bovendien een makkelijke groente om te telen. De sla is bekend onder zijn rasnaam, Lollo rosso en komt oorspronkelijk uit Italië. Van alle rode slasoorten is dit een van de meest bekende en belangrijkste in de slateelt in Nederland.

Lollo rosso vormt geen echte kroppen maar mooie compacte, halfronde bollen met sterk gekroesd blad. Het blad is ingesneden en heeft een zachte structuur. Het is heel mals en smaakt iets zoetig. Aan de buitenkant van de slarozet kleurt het blad rood. Lage temperaturen bevorderen de roodverkleuring, dus in de zomer en de herfst zit er minder rood in het blad.

L. rosso groeit op elke grondsoort, zolang de grond maar niet te zuur is. Je kunt rode krulsla van maart/april tot september zaaien, direct in de volle grond. Zaai in vochtige grond in regels, met een plantafstand van 30 cm. Zaai ondiep, de zaadjes moeten net bedekt zijn. Zorg ervoor dat de plantjes genoeg water krijgen, anders groeien ze niet goed. Dun de slaplantjes kort na opkomst uit en plant deze eventueel weer uit (30 x 30 cm).

Zo'n 4-6 weken na het zaaien kun je de sla plukken. Als je alleen de buitenste bladeren eraf haalt en het hart intact laat kan de sla doorgroeien en kun je langer oogsten.

Voor sla is er altijd wel een plekje te vinden in de tuin! Je kunt Lollo rosso zelfs gewoon tussen de planten in de border zetten. Pas wel op voor de slakken, ook die zijn gek op sla. Ik zaaide Lollo rosso in de verhoogde moestuinbak, tussen kruiden, om de slakken op afstand te houden. Slakken houden niet van sterk geurende planten.

Je kunt Lollo rosso ook prima in een bak of in een veilingkistje zaaien (of planten). Combineer eens rode- met groene sla in een bak, dat staat heel leuk.

Lollo rosso is heel geschikt om allerlei gerechten mee te garneren. Maar het is ook heel smakelijk in maaltijdsalades of in een broodje gezond, een pitabroodje (met bijvoorbeeld kip of shoarma), enz.

Tip: Als je om de twee weken een klein beetje zaait, heb je het hele seizoen door verse sla. Dit was ook mijn streven maar dit lukte niet. Ik zaaide teveel en dacht er niet aan twee weken na het zaaien weer opnieuw wat te zaaien. We zitten nu ineens met véél sla. Gisteren aten we sla, vanavond eten we sla, maar morgen eten we wat anders. Hoe lekker Lollo rosso dan ook mag zijn.

(Bron: De Tuinen van Appeltern; Alles over Groenten en Fruit; Tuinadvies)

Sla plukken voor het avondeten ^