Roze 'Rouge Cardinal'

Ruim een maand geleden kocht ik bij een klein tuincentrum - 'n echt familiebedrijf - een grootbloemige clematis voor tegen de garagemuur, bij/door de blauwe passiebloem (Passieflora caerulea). Ik viel als een blok voor de bloemkleur. Die op het plantenetiket: donkerrood, want de clematis bloeide nog lang niet. Ik was ook weg van de mooie, veelbelovende naam: Clematis 'Rouge Cardinal'.

Het duurde even voor de clematis aansloeg en ging bloeien. Eerst dacht ik nog dat de beruchte verwelkingsziekte (Verticillium, een schimmel) de plant had aangetast, omdat de onderste blaadjes geel werden en de paar bloemen die verschenen er maar slap bij hingen en maar niet opengingen. Gelukkig was dat niet het geval. Na de regen van de afgelopen dagen gingen de bloemen open, maar tot mijn verbazing waren ze roze in plaats van rood! Een roze Rouge Cardinal, dat kan toch niet?! Ik was er niet blij mee.

Enig onderzoek naar kleurbeschrijvingen van C. 'Rouge Cardinal' leverde de volgende verscheidenheid aan roodtinten op: karmozijnrood, paarsrood, rood, donkerrood, diep purperrood en roodroze.

Als ik op de site van Rozenkwekerij De Wilde over de Rouge Cardinal lees begrijp ik hoe het zit: 'Karmozijnrode middelgrote bloemen met een diameter van 8 tot 10 cm met beige meeldraden. Tijdens de uitbloei verandert de kleur naar paarsrood'.

Ah! Dat hadden ze wel eens mogen vermelden op het plantenetiket. Maar, eh, wacht eens even...beige meeldraden? De meeldraden zijn overduidelijk roodpaars. Ook dát komt niet overeen met mijn clematis. Ook verschilt zowel de vorm als het aantal bloemblaadjes. Ik ben bang dat dit geen 'Rouge Cardinal' is. Verkeerd gelabeld.

Ben je op zoek naar een clematis of een andere plant of struik met bloemen (of blad) in een bijzondere kleur? Koop de plant in bloei (in blad) en ga niet af op de kleur van het etiket of in de beschrijving.

(Bron: Rozenkwekerij De Wilde; De Tuinen van Appeltern)

De bloem van mijn clematis is bleekroze in de zon ^

In de schaduw is de bloemkleur iets donkerder, maar beslist niet rood. De meeldraden zijn roodpaars ^