Rabarber

We zijn bij mijn zoon en smullen van een heerlijke rabarber crumble. 'Van de rabarber uit de moestuin, zelfgemaakt! Het is lekker en simpel te maken', zegt mijn zoon. 'Waarom heb jij eigenlijk geen rabarber in je moestuin staan, ma? Rabarber telen is helemaal niet moeilijk.' 'Het neemt teveel ruimte in', reageer ik. 'Eén rabarberplant neemt zeker 1 m² in beslag en onze moestuin is niet zo groot'. Eén rabarberplant geeft ook nog eens een enorme opbrengst, en we zijn maar met z'n tweeën.

Een paar dagen later krijg ik van de buurvrouw rabarber mee uit hun moestuin! Twee soorten. 'Rabarber moet je vóór de langste dag oogsten, anders smaakt ze rabarber te zuur', weet ze. Ook de hoeveelheid oxaalzuur neemt toe en dat is niet goed voor je gezondheid, weet. Oxaalzuur bindt zich met calcium, afkomstig uit bijvoorbeeld melkproducten. Hierdoor is ons lichaam niet meer in staat om voldoende kalk op te nemen, waardoor er een tekort kan ontstaan in onze botten. Ook als je twee of meer keren per week rabarber eet treden de effecten van oxaalzuur op.

Wil je toch rabarber eten na 21 juni? Voeg wat krijt (calciumcarbonaat) toe aan het water. Zo neutraliseer je het oxaalzuur. Gebruik niet te veel kalk, want rabarber hoort wel zuur te zijn! Rabarber bleken is ook een optie, zie Forceren.

Moestuinplant

Mijn zoon heeft gelijk: rabarber is een makkelijke plant (Rheum rhabarbarum). Het is ook een aantrekkelijke plant om te zien, met groot donkergroen blad en dikke, roodachtige stelen.

Rabarber heeft een plekje in de zon nodig. Het groeit ook wel in lichte schaduw, maar dan zal de opbrengst minder zijn. Je kunt rabarber in alle grondsoorten telen, zolang deze maar goed doorlatend is. Humusrijke grond is uitstekend. In wat natte, slecht gedraineerde grond kun je rabarber beter in een verhoogd bed kweken.

De plant heeft veel water nodig om te groeien. Een laagje mulch kan handig zijn; als het erg warm is droogt de grond uit en dan groeit rabarber langzaam en kan zelfs stoppen met groeien. Rabarber moet ook de ruimte hebben (1 m² per plant). In volkstuintjes zie je vaak rabarber langs de sloot staan;

Rabarber is uit zaad opkweken, maar de plant is niet zaadvast, dus de planten hebben niet dezelfde eigenschappen als de moederplant. Het is eenvoudiger om een stuk wortel in de grond stoppen. Deze groeit dan weer uit tot plant. Onder de grond bestaat de rabarberplant uit een grote stronk met wortelstokken (rhizomen) die zich als gewone wortels vertakken. Misschien ken je iemand die lekkere rabarber in de tuin heeft staan die een grote opbrengst geeft? Vraag 'n stukje wortel. De beste tijd om een stuk te herplanten is aan het eind van het jaar, in november. Spit, als het niet vriest, een jong stuk wortel op (geen stuk uit het oude centrum aan de binnenkant) en deel deze met de spa in niet te kleine stukken. Op elk stuk moeten een aantal groeipunten zitten. Plant het zo snel mogelijk, houd het eventueel vochtig in een stuk jute. Graaf een gat, leg het stuk wortel erin - met de 'ogen' net onder de grond -, doe er wat potgrond bij en klaar. Rabarber is winterhard en in de nog relatief warme grond kunnen de wortelstukken goed aanslaan. Met een beetje geluk eet je in het voorjaar al wat je eigen rabarber.

Haal de bloemstelen uit de plant, zodat deze niet gaat bloeien. Bloeien kost energie en die moet naar de stelen gaan en niet naar de bloemen.

Rabarber oogsten doe je door de bladsteel onderaan stevig vast te pakken, een kwartslag te draaien en dan trekken.

Een rabarberplant gaat jaren mee. Na een aantal jaren (zo'n jaar of vijf) kun je de plant vernieuwen door 'm uit de grond te halen, de wortel in stukken te verdelen en deze weer uit te planten.

De meeste mensen kennen, net als ik, de naam niet van hun rabarber cultivar. Op het internet worden de volgende cultivars aanbevolen: 'Red Champagne', 'Frambozenrood', 'Valentine' en 'Sutton'. Op de website van RHS Gardening staan nog meer geschikte variëteiten van rabarber met beschrijvingen.

Forceren

Als je nog eerder rabarber wil oogsten kun rabarber forceren door in het vroege voorjaar een grote, hoge pot over de net uitlopende planten te zetten. Op deze manier is rabarber twee of drie weken eerder goed. Je kent ze vast wel, die traditionele, aardwerken bleekpotten. Van die grote, klokvormige 'stolpen' zonder bodem maar met deksel. Ze zijn prachtig om te zien maar heel erg prijzig. Bleken gaat ook met een 'gewone' grote pot of omgekeerde emmer of kuip. Maak eventueel wat gaten aan de zijkant zodat er genoeg lucht bij komt. Het moet niet te vochtig onder de pot worden, anders gaan de rabarberplanten schimmelen of rotten.

Bleekpotten hebben nog een voordeel: ze voorkomen ook dat de rabarberstengels een hoog oxaalzuur- gehalte krijgen. Gebleekte stengels bevatten minder oxaalzuur dan ongebleekte.

Rabarbermoes

Rabarbermoes maken is heel simpel, het gaat net zoals appelmoes maken:

Nodig: 250 gram rabarber, 40-50 gram suiker, 1 theelepel kaneel, klein scheutje water

Was de rabarber, snijd deze in stukken van 2-3 cm en doe ze in een pan. Doe er een klein beetje water bij, zet het deksel op de pan en breng het aan de kook. Kook het mengsel nog 10-15 min. op een zacht vuurtje door, tot de stukjes rabarber zacht zijn en uit elkaar vallen. Roer er naar smaak wat suiker en kaneel doorheen.

N.b.: Je kunt in plaats van water ook vers sinaasappelsap gebruiken (sap van één sinaasappel) en in plaats van suiker wat rozijntjes nemen.

Rabarber kun je ongekookt ongeveer een week bewaren (in de koelkast). Als je veel hebt kun je het ook heel goed rauw, in stukjes gesneden, invriezen om later te verwerken.

Een makkelijk recept voor rabarber crumble vind je hier.

(Bron: Buitenleven Gevoel; Diana's mooie moestuin; Kook Tijdschrift; Okoko recepten; Moestuinforum; Telegraph UK; RHS Gardening)

Twee soort rabarber ^

Mijn rabarbermoes. Ik deed er sinaasappelsap en appel doorheen. Doe dat maar niet, de rabarber smaakt nauwelijks nog zuur ^