Hittestress en droogteschade

Het is tropisch warm en veel te droog in de tuin. Sommige planten lijden daar meer onder dan andere, net zoals dat bij mensen het geval is. De een kan beter tegen de hitte dan de ander.

Het krentenboompje in de voortuin (Amelanchier lamarckii), heeft het heel moeilijk. De rode en bruine blaadjes zijn een teken van droogte. Vanavond leg ik de tuinslang erbij en geef 'm een flinke hoeveelheid water. Veel water in één keer is beter dan elke dag een beetje. Zo stimuleer je de wortels om diep de grond in te gaan, op zoek naar water en is de plant beter bestand tegen droogte. De vlinderstruik (Buddleja Davidii) die ernaast staat kan heel goed tegen de droogte.

Ook hortensia's (Hydrangea) zijn zeer gevoelig voor droogte. Vooral op een plek met wat meer zon staan laat de struik al snel haar blad hangen. Meestal staan ze er 's ochtends weer fris bij. Pas als ze 's nachts niet meer bijtrekken hebben ze watertekort. Een fikse watergift is dan noodzakelijk. Soms is het hiervoor te laat en zijn de bloemen zo ingedroogd en is het blad zo verdord dat de struik langer nodig heeft om op te knappen. Knip dan de verdorde bloemen en het blad weg en geef goed water! Als je dit een tijdje blijft doen zal de struik later in de zomer nieuw blad vormen en zich herstellen.

Extra gevoelig voor droogte

Bomen en struiken hoef je over 't algemeen geen water te geven. Ze hebben een uitgebreid wortel-stelsel, zowel in de breedte als in de diepte, maar zullen wel slechter groeien in periodes van droogte en dan kan water geven helpen. Bomen en struiken die je nog geen vijf jaar in de tuin hebt staan hebben wél water nodig, net zoals nieuwe aanplant.

Ook kruidachtige planten (planten met zachte stengels die niet verhouten), hebben over 't algemeen behoefte aan water. Ze zijn minder sterk dan houtachtige planten en bij watergebrek hangen ze al gauw zo slap als een vaatdoek. De planten zijn dan extra vatbaar voor ziektes en plagen. Als je de bodem afdekt met 'n laagje mulch (organisch materiaal zoals blad, compost, hooi, stro, vers groen snoeiafval, cacaodoppen, houtsnippers, etc.) houdt de bodem het vocht beter vast. Het houdt de bodem koel en stimuleert het bodemleven, waardoor er weer makkelijker water kan worden opgenomen.

In de moestuin is water geven ook belangrijk. Bladgroenten als sla en spinazie mogen nooit een tekort aan water hebben. Uien kunnen met weinig of geen water toe. De meeste andere gewassen hebben vooral rond het zaaien en verspenen water nodig en ook later, als de vruchten, wortels of knollen zich ontwikkelen. Mulchen is ook iets voor in de moestuin (ik wil dit ook gaan doen maar ben er alleen nog niet uit waarmee ik dat wil doen)! Naast het tegengaan van verdamping en voeden van het bodemleven maak je het ook het onkruid lastig.

Gazons hebben veel water nodig. Vind je sproeien zonde van het water? Maai dan wat minder vaak en minder kort. Wordt het gras toch bruin? Dat is niet zo erg. In no-time is het weer groen als het later, in de herfst, weer gaat regenen. Dat weten we allemaal nog wel na de hittegolven van vorig jaar.

Planten die tegen droogte kunnen

Bepaalde soorten planten floreren juist als het heet is en lange tijd niet regent. Ze kunnen met weinig water toe. Veel planten met groen/grijs of grijs blad - het grijs reflecteert de zon - zijn echte droogteminnende planten. Denk aan ezelsoor (Stachys byzantina), kattenkruid (Nepeta), salie (Salvia), heiligenbloem (Santolina chamaecyparissus), alsem (Artemisia) en lavendel (Lavandula).

Door de opwarming van het klimaat is het kiezen van de juiste planten cruciaal voor de tuinen en het openbaar groen van de toekomst.

Heesters en bomen

Buddleja, Hybiscus, de haag- en grootbladige liguster (Ligustrum ovalifolium en L. ludicum), laurierkers (Prunus lauroceracus 'Rotundifolia') en schijnhulst (Osmanthus burkwoodii) kunnen tegen droogte. Van de soorten hortensia's is de eikenbladhortensia (Hydrangia Quercifolia) de enige die wat meer droogte kan hebben. Alle andere soorten houden absoluut niet van droogte.

De papiermoerbei (Broussonetia papyrifera), een kleine boom met opvallende bloemen uit Oost-Azië, is een voorbeeld van een boom die het goed doet met veel warmte en weinig water. Ook de inheemse venijnboom of taxus (Taxus baccata) en hulst (Ilex aquifolium) kunnen tegen droogte.

Vaste planten en bollen

Enkele soorten die tegen droogte kunnen zijn o.a.: vrouwenmantel (Alchemilla), duizendblad (Achillea), asters, baardiris (Iris germanica), bergcentaurie (Centaurea montana), camassia (Camassia), guldenroede (Solidago), grijs kattenkruid (Nepata faasenii), kaardebol (Dipsacus fullonum), kardoen (Cynara cardunculus), malve (Malva), passiebloem (Passieflora), rode zonnehoed (Echinacea), sommige rozen - Rosa 'Amadeus, Rosa 'Bonica 82', Rosa 'Cubana' en Rosa 'Perennial Blush' -, rudbeckia (Rudbeckia fulgida), schubkamille (Anthemis carpatica), sierdistels (Eryngium), siergrassen, sieruien (Allium), tulpen (Tulipa), vetkruid (Sedum matrona) en andere sedums, wolfsmelk (Euphorbia myrsinitis; Euphorbia characias subsp. wulfenii), ijzerhard (Verbena bonariensis), zonneroosje (Helianthemum).

Naast geschikte soorten kiezen helpt jong aanschaffen van planten. Jonge planten kunnen zich beter aanpassen aan de omstandigheden.

De beste planttijd blijft de herfst. De planten kunnen dan profiteren van de najaarsregens tijdens hun groei zodat ze later beter bestand zijn tegen de hitte. Zorg wel dat je droogteminnende planten in de winter niet bezwijken onder natte voeten. Heb je klei of zware leemgrond, zet ze dan wat hoger (ca. 15cm).

(Bron: RHS; De Tuinen van Appeltern; Groene Passies; Permacultuur Zwolle; Vijver- en Tuincentrum Pelckmans; Gardeners' Word)

De hortensiabloemen hangen slap ^

Het krentenboompje kan niet goed tegen droogte en ook het gras heeft water nodig^

Hitte en droogte zijn geen probleem voor het groot kaasjeskruid in de moestuin ^