Roest...

Niet alleen de rozen hebben roest, ook alle stokrozen (Alcea rosea) zitten vol met kleine, oranjebruine spikkeltjes. Op stokrozen komt vaak roest voor. De wilde soorten stokroos, die in landen rond de Middellandse Zee groeien, zijn veel beter bestand tegen roest. Maar dat is niet de soort die je in de tuinen ziet staan.

Roest in de stokrozen (Puccinia malvacearum) is voor sommige tuinliefhebbers een reden om niet eens aan stokrozen te beginnen! Al in het begin van het groeiseizoen verschijnen de eerste sporenhoopjes aan de onderkant van het blad. Deze groeien uit tot lelijke vlekken die later in netvormige structuren veranderen. Uiteindelijk verdort het blad en valt voortijdig af. Je kunt er niet veel tegen doen.

Ik knip het meest aangetaste blad weg voordat het afvalt en gooi het in de vuilnisbak (niet op de composthoop). Dat helpt niet, want ook de groene blaadjes die wat hoger aan de stengel zitten zijn met roest besmet.

Ook het blad van het groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) heeft roest. Zowel stokroos als groot kaasjeskruid behoren tot de Kaasjeskruidfamilie (Malvaceae), een zeer omvangrijke familie van tweezaadlobbige planten met duizenden soorten binnen een paar honderd geslachten. Een aantal grote geslachten met veel soorten zijn o.a.: Hibiscus, katoen, cacao en planten als kaasjeskruid (Malva), stokroos (Alcea Rosea) en bomen zoals de linde (Tillia).

Misschien is mijn groot kaasjeskruid - zie laatste twee foto's - besmet met kaasjeskruidroest (Puccinia malvarearum). Deze schimmelsoort overleeft op overwinterend blad van de stokroos.

Er zijn nog enkele planten die erg gevoelig zijn voor roest: leeuwenbekken, geraniums, duizendschoon, munt, chrysanten, pruimen en prei. Periodes met veel regen in combinatie met relatief hoge temperaturen 's nachts zijn ideaal voor de verspreiding van roest.

Roest op de stokrozen ^

Op de onderkant van het blad kun je de sporenhoopjes goed zien ^

De grote bladeren aan de onderkant van de stengel zijn het meest aangetast ^

Ook op de stengels zit roest ^

Uiteindelijk verdort het blad en valt dan af ^

Roest op groot kaasjeskruidblad ^

Sporenhoopjes aan de onderzijde van een blad van groot kaasjeskruid ^