Alweer een wolkbreuk

Opeens is het donker. Het begint harder te regenen en flink te waaien. De bomen zwiepen heen en weer. Het gaat enorm tekeer buiten en er valt opeens ook hagel. Hagelstenen zo groot als knikkers ketsen af op de ramen aan de achterkant van het huis. Ik vrees voor de ruiten...en ook voor mijn tomaten.

Ik sluit de ramen boven, maar het is al te laat. De muur bij de antieke spiegelkast is zeiknat en zo ook de rollen cadeaupapier de we in P.'s paraplubak bewaren, bij de muur.

Beneden gekomen zie ik P. in stress: lekkage. Het water stroomt tussen de tuindeuren en het hout van de omlijsting naar binnen. De goot is vol, de constructie van de uitbouw is fout en het water kan niet weg! Prutswerk... dat weten we sinds de wolkbreuk van vorig jaar.

Ik pak een stapel oude handdoeken en de plastic teiltjes en neem de grootste bakblikken mee uit de keukenkast. Scheur dan de ene na de andere vuilniszak af en leg alles op de houten vloer. Het helpt niet! We moeten afwachten tot het droog is en ondertussen de teiltjes en bakblikken legen als ze bijna vol zijn.

Een uur later is het droog! De stoep, vorig jaar ingezakt tijdens net zo'n hoosbui, heeft het godziijdank gehouden. Dat scheelt P. weer een hoop (metsel)werk. De bladeren van de bonte hosta zijn aan flarden gehageld. Mijn tomaten zijn aan het verdrinken. Ik giet vlug het water - en ook de meststoffen? - weg en P. boort daarna snel wat gaten in de bodem. van de tubs. Waarom deed ik dat niet eerder?

De meeste appels - al aangevreten voor ze rijp zijn - zijn uit de appelboom geregend en liggen sneu in het gras te midden van de appelboom-blaadjes. Ik raap ze op en gooi ze in de groene bak. Weg ermee, voor ze gaan rotten en wespen aantrekken.

Het regenwater op het grasveld, dat net wel een meer leek, is gelukkig weer in de grond gezakt.

In een hoekje bij de schutting ligt nog een laagje hagel Wat veel, zeg! De regenmeter zit vol. Tjonge. Het was me de wolkbreuk wel. Bij een groothandel in Coevorden bezweek een deel van het dak. Wij zijn er nog goed van afgekomen.

De regenmeter zit bijna helemaal vol ^

De tubs met de tomaten zitten bomvol water ^

Hagelschade ^

Tekst is overbodig! ^