Golden courgette

De courgettes in de moestuin groeiden snel, ondanks met het koude weer! Ik was verbaasd om te zien hoe hard ze gegroeid waren. Courgettes kun je, zo weet ik inmiddels, het beste eten als ze niet zo groot zijn. Dan zijn ze het lekkerst en is het vruchtvlees heerlijk zacht. Dit exemplaar is al wat aan de grote kant, dus vanavond eten we courgette. Als deze courgette (Cucurbita pepo 'Golden courgette') net zo smaakt als ie eruit ziet dan zit het wel goed.

Ik zette dit jaar maar twee courgette planten in het verhoogde moestuinvak. Eéntje extra, voor de zekerheid, maar nu ze het beiden goed doen verwacht ik ook dit jaar weer een courgette overschot. 'Invriezen, ma', zei mijn oudste zoon. 'In blokjes snijden en in de diepvries doen, lekker voor soep.' Nou, dat zien we dan wel weer, eerst maar eens iets met deze courgette doen.

De courgette is meer dan groot genoeg om geoogst te worden ^

Ik herinner me de heerlijke 'tikvice' (Servisch voor courgettes), die ik in Belgrado voorgeschoteld kreeg. Pannenkoekjes van courgette. Heel simpel, snel te maken en o zo lekker. Eigenlijk heb je er niet eens een recept voor nodig. Lees maar.

Courgette pannenkoekjes

Nodig:

3 kopjes grof geraspte courgette

2 grote eieren

2 teentjes knoflook, fijngesneden

3/4 theelepel zout

1/2 theelepel peper

1/4 theelepel gedroogde oregano

1/2 kopje zelfrijzend bakmeel

1/2 kop fijngehakte zoete ui

1 theelepel boter of 'n scheutje olijfolie

Hang een schone theedoek in een vergiet. Was de courgette, snijd de uiteinden eraf en rasp de courgette fijn boven de theedoek in het vergiet. Draai de theedoek dicht en pers er zoveel mogelijk vocht uit. Herhaal dit tot er nauwelijks nog vocht uitkomt.

Klop de eieren met de knoflook, zout, peper en oregano tot een gelijkmatig mengsel. Voeg de meel toe tot deze in z'n geheel is opgenomen en doe de courgette en de ui erbij.

Vet de koekenpan licht in met boter of 'n scheutje olijfolie en verhit deze op een middelmatig vuur. Schep het beslag met een eetlepel in de koekenpan en duw ze plat. Je kunt meerdere pannenkoekjes tegelijk bakken, al naar gelang de grootte van de koekenpan. Bak de courgette-pannenkoekjes zo'n 4-5 minuten, tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Warm serveren! Lekker met een zelfgemaakt dipsausje of tzatziki.

Als variatie kun je wat verkruimelde feta door het beslag heen doen. Dat geeft wat meer pit aan de pannenkoekjes. De courgettepannenkoekjes zijn afgedekt in de koelkast twee tot drie dagen houdbaar.

N.b.: Ik vond twee teentjes knoflook wat te veel en doe er de volgende keer wat feta of andere kaas doorheen.

(Bron: Taste of home- recipe Zucchini Fritters from Simple & Delicious; Laurasbakery)