Duizendknoop

Sommige tuinliefhebbers zijn wat huiverig voor de duizendknoop (Persicaria; voorheen Polygonum). Veel soorten maken ondergrondse worteluitlopers en kunnen zich in korte tijd flink uitbreiden. Ze woekeren. Maar gelukkig zijn ze vrij gemakkelijk in te tomen door delen van de plant weg te steken met de spa. Die kun je dan op een ander plekje in de tuin weer uitplanten. Dit geldt niet voor de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica, synoniem: Polygonum cuspidatum), een andere plant uit de duizendknoopfamilie. Als die zich eenmaal gevestigd heeft is hij zeer moeilijk weg te krijgen. De Japanse duizendknoop is een van de meest invasieve exoten. De plant verdringt inheemse planten en met zijn sterke wortelstokken en stengels veroorzaakt hij schade aan wegen, gebouwen en waterleidingen. Overheden zitten met de handen in het haar omdat ze niet weten hoe ze 'm moeten bestrijden...

Soorten voor de tuin

Er bestaan verschillende soorten en variëteiten duizendknoop in allerlei vormen en formaten die van waarde zijn voor de tuin. Ze groeien in elke grondsoort en hebben bloemkleuren variërend van rood, roze en wit. Duizendknopen zijn sterk en je hebt er geen omkijken naar.

Ik ben erg te spreken over Persicaria amplexicaulis in mijn tuin. Ik zocht 'n robuste, langbloeiende plant die de oprukkende bonte kardinaalsmuts (Euonymus fortunei Emerald 'n Gold) bij de hazelaar aankon. Voor in de halfschaduw. Het werd de P. amplexicaulis, met sierlijke, purperrode bloemaren en half wintergroen blad dat uitloopt in een puntje- zie foto. De plant is sterk, winterhard en groeit snel. Hoogte: 100 - 120 cm. Maar ik ben vooral blij met de lange bloeiperiode van de bloemen, van juli - oktober.

Persicaria amplexicaulis groeit zowel in de zon als in de halfschaduw en heeft, net zoals de meeste andere duizendknopen, een voorkeur voor wat vochtige grond. Het is een populaire plant bij tuinontwerpers en tuinarchitecten, die vaak 'm vaak gebruiken in combinatie met siergrassen (prairietuinen). Je moet er wél de ruimte voor hebben. Persicaria amplexicaulis 'Alba' heeft puur witte bloemen en bij Persicaria amplexicaulis 'Rosea' zijn de bloemen lichtroze.

Een stuk lager (45 cm) is Persicaria amplexicaulis 'Inverleith' met een wat gedrongen groeiwijze. De bloemkleur is vrij donker rood en de bloemaren zijn vrij kort. Het blad is matgroen.

Een andere mooie duizendknoop voor in de tuin is de adderwortel (Persicaria bistorta), oorspronkelijk een inheemse vaste plant met lilaroze bloemen. Adderwortel groeit van nature in natte graslanden, beekdalen, langs slootkanten en in vochtige loofbossen. In de Ardennen en op alpenweiden kan de adderwortel uitbundig bloeien en grote oppervlakten lilaroze kleuren! Het is een mooie plant voor in groepen. De plant is lager dan de P. amlexicaulis (40-80 cm) en bloeit eerder, van mei - juli. Persicaria bistorta staat het liefst in de zon maar verdraagt lichte schaduw. Je ziet 'm vaak bij vijvers staan. In het voorjaar kun je adderwortel makkelijk vermeerderen door de plant te delen.

Persicaria affinis is een groenblijvende bodembedekker die heel geschikt is voor in een wat kleinere tuin. De plant wordt 25 cm hoog en de bloemkleur is lichtroze. In de winter verkleurt het blad naar bronsachtig.

(Bron: De Tuinen van Appeltern; Wikipedia; Online Tuinieren; Flora van Nederland; Quirky Bird Gardener Blog)

Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis) en phloxen ^