Heet, heter, heetst

Het is tropisch warm, vandaag. De thermometer wijst 33°C aan en het is pas 1 uur, dus het kwik zal vast en zeker nog verder stijgen. Een vlinder - een atalanta - zoekt wat verkoeling onder het zonnescherm. Groot gelijk. De vogels laten zich niet zien of horen. Veel te heet!

Ik heb vrijwel alle gordijnen dichtgetrokken in huis om de warmte buiten te houden. Nog vóór het zo warm was heb ik de tuin flink gesproeid. Dat is beter dan sproeien tijdens de hitte.

Vanochtend ben ik even gauw de moestuin in geweest om eerste rode zonnebloem (Helianthus annuus) te bewonderen en te fotograferen. Meteen werd ik belaagd door de dazen. Ze achtervolgden met tot aan het huis en ééntje liftte er zelfs ongemerkt mee op mijn wang; binnenshuis werd ik gebeten. Leuk hoor, loop ik op vakantie met 'n rode vlek in mijn gezicht. Nou ja, er zijn erger dingen.

P. komt aanzetten met de ventilator, de schat. 'Waar wil je 'm hebben?' vraagt hij. 'Gewoon, hier in de kamer.' zeg ik. Terwijl ik onder n koel ventilatorbriesje dit tuinstukje typ verzamel ik moed om de deur uit te gaan. Het brood en mijn shampoo zijn op en ik moet mijn voorraadje antihistaminetabletten aanvullen. En P. wil graag een grote kartonnen doos om ons oud papier en karton in te doen en zo aan de weg te zetten.

Er komen apjes binnen van vriendinnen - de één is aan het lakken (!), binnen - haar man timmert een omlijsting bij de trappen om hun huis veilig te maken voor hun eerste kleinkind dat bijna kruipt - en de ander stuurt me 'n foto van haar hond. Die heeft het nog moeilijker dan wij, met haar vacht van zwart/grijze krullen. Ze ligt op apegapen op het vloerkleed, in de schaduw van een stoel, tong uit de bek. Daar bij hen, in respectievelijk Zuid-Limburg en Gelderland, midden Nederland, is het nog heter dan hier bij ons, in Drenthe, noord Nederland.

Nog een paar dagen doorbijten en dan komt er wat verkoeling. Maar eerst nog vandaag doorkomen, plus morgen. Dan schijnt het, zo is er voorspeld, nog heter te worden. Misschien wordt het hitterecord wel een gebroken! De hoogste temperatuur ooit op een KNMI-station in Nederland gemeten is 38,6 °C op 23 augustus 1944 in Warnsveld (Gelderland). Vrijdag zal, naar verwachting, de temperatuur naar onder de 30°C zakken. Op zaterdag lijkt er een eind te komen aan de hete, droge periode. Dan wordt de eerste bui verwacht. Gelukkig maar.