Japanse wijnbes

De Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) draagt dit jaar veel bessen. Ken je 'm? De struik heeft vruchtjes die op zowel bramen als frambozen lijken. Japanse wijnbes, braam en framboos behoren dan ook tot dezelfde familie: de rozenfamilie (Rosaceae). Dit is een zeer omvangrijke familie met drie tot vierduizend soorten. Als de vruchtjes mooi rood zijn zijn ze rijp. Ze zien er lekker uit!

De Japanse wijnbes komt uit Azië (China, Korea en, zoals de naam al aangeeft, Japan) en is aan het eind van de 19e eeuw in Frankrijk ingevoerd. Het is een grote, bladverliezende struik met lange stengels die vol zitten met grote aantallen donkerrode, stekelige haren.

De Japanse wijnbes groeit in de natuur onder bomen. In (moes)tuinen is dat niet zo handig. Daar moet je de stengels, die wel 3 m lang worden, goed leiden en aanbinden.

De Japanse wijnbes kan zich zelf bestuiven, maar bestuiving door insecten (vooral door bijen en hommels) bevordert de vruchtzetting. In juli verschijnen de eerste rijpe vruchtjes. Ze zijn klein - ongeveer 1 cm groot - en smaken zoetzuur. Omdat de vruchtjes niet allemaal tegelijk rijp zijn kun je lang van de struik plukken. Je kunt ze net als bramen en frambozen zo opeten of er sap of jam van maken.

Aan de nieuwe scheuten die dit jaar worden gevormd groeien volgend jaar weer de bloemen. Ze zijn klein en wit. Snoei deze stengels niet weg, anders heb je volgend jaar geen vruchten. Bind na het oogstseizoen (september) de nieuwe stengels horizontaal vast aan gaas of aan draden. Knip de oude stengels die vrucht hebben gedragen tot aan de basis terug.

Japanse wijnbes is een gemakkelijk groeiende struik die het overal wel doet, maar het beste in humusrijke, vruchtbare aarde. Kalkrijke grond is ook prima. Zolang de grond maar niet te nat is!

Plant de wijnbes op een zonnige plek, al draagt de struik ook vrucht op 'n plek met wat met wat minder zon, zoals bij ons aan de rand van de moestuin. De Japanse wijnbes heeft de neiging tot woekeren, maar niet zo erg als bramen kunnen doen. Hij maakt grote, ondergrondse uitlopers en is goed te gebruiken als haag. Je moet er maar de ruimte voor hebben!

De struik is zeer winterhard en worden niet leeggegeten door de vogels. Ze lusten geen Japanse wijnbessen! Nog een voordeel: de vruchtjes blijven wat langer goed dan bramen en frambozen.

(Bron: Wikipedia; NVBT - Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen)