Koninginnekruid

De roze bloemen van het koninginnekruid of purper leverkruid (Eupatorium maculatum 'Atropurpureum') zijn vanaf het terras goed te zien. De robuuste plant ziet er niet alleen mooi uit, de bloemen trekken ook nog eens veel bestuivers aan.

Ondanks dat ik de plant in het voorjaar bijna helemaal weg trok, bovengronds - ik herkende het opkomende groen niet - staat de plant er florissant bij. Koninginnekruid is een echte voorbode van de herfst.

E. maculatum 'Atropurpureum' is een grote vaste plant die met gemak 150-200 cm hoog en net zo breed kan worden. De plant groeit goed in elke wat vochtige, rijke grond. Standplaats: volle zon tot halfschaduw. De diep donkerrode stengels kleuren prachtig bij de oudroze bloemschermen. Koninginnekruid bloeit van midzomer tot in de herfst.

Wist je dat dit koninginnnekruid in Noord-Amerika, waar het oorspronkelijk vandaan komt, als onkruid wordt beschouwd? Daar heet de plant 'Joe Pye weed' en groeit daar in bossen, greppels, ruigten en drassige gebieden. Hier bij ons is het een populaire tuinplant die tot de 'prairieplanten' behoort.

De plant is een aanwinst voor elke tuin en mag niet ontbreken in een natuurlijke tuin. Koninginnekruid vormt een prachtige achtergrond in de border. Het heeft wel de ruimte nodig en komt in groepen het meest tot z'n recht. De plant is goed winterhard. In het vroege voorjaar kun je de oude stengels afknippen. Een extra mestgift maakt de planten nog imposanter.

Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'

Soorten

Er bestaan zo'n 60 soorten Eupatorium. De meeste soorten komen in gebieden met 'n gematigd klimaat voor. Sommige soorten zijn in warmere oorden te vinden, als Mexico, Zuid-Amerika en de Antillen. Enkele Eupatoriums zijn sierplanten en een paar worden al eeuwenlang in de volksgeneeskunde gebruikt, zoals Eupatorium perfoliatum. De meeste soorten koninginnekruid zijn vaste planten, slechts een paar zijn eenjarig. Veel tropische soorten zien eruit als struiken.

De meeste soorten worden hoog, tot wel 3 meter, maar ze hebben stevige stelen waardoor ze ondanks hun hoogte goed rechtop blijven staan. De bloemen staan in grote, opvallende schermen en hebben bloemkleuren die variëren van paars, roze, blauw of wit. De bloemen zijn aantrekkelijk voor veel soorten insecten als zweefvliegen, bijen, wespen, hommels, kevers en vlinders.

Enkele mooie cultivars voor de tuin:

  • Eupatorium maculatum 'Riesenschirm' - dit koninginnekruid is misschien nog wel mooier dan E. maculatum 'Atropurpureum'. De plant heeft grote, oudroze bloemschermen en wordt zo'n 200 cm hoog! Het duurt wel een jaar of drie tot de plant volwassen is, maar dan heb je ook wat;

  • Eupatorium maculatum 'Ankum's August' - is compacter en lager dan E. maculatum 'Atropurpureum' en heeft diep purperrode bloemschermen (augustus tot september) en mooi(er) groen blad. Hoogte: ca. 150 cm.;

  • Eupatorium rugosum 'Choclate' - een schitterende cultivar uit Amerika met donker, purper blad dat vooral prachtig combineert met de kleine trosjes witte bloemen (augustus - oktober). Compacte groeivorm van 140 - 160 cm hoogte. Het blad wordt wat lichter van kleur als de bloemen zijn verschenen;

  • Eupatorium perfoliatum - deze soort, die veel voorkomt in de VS en Canada, heet doorgegroeid leverkruid of waterhennep in het Nederlands. De plant heeft witte bloemen (juli - oktober) en groen blad. De indianen in Noord-Amerika kenden de waterhennep al als medicinale plant. De volwassen hoogte bedraagt 150 cm;

  • Eupatorium cannabinum - de enige inheemse soort in Nederland en België en andere landen van Europa, Noord Afrika en Klein Azië. De plant heeft witte tot lichtroze bloemen en groeit in moerassen, langs oevers, op verstoorde grond en op andere plekken waar de bodem veel voedingstoffen heeft en vochtig is. De soortnaam 'cannabinum' komt van de tegenover elkaar staande bladeren die sterk lijken op de bladeren van Cannabis - zie foto. De bloemen trekken minstens zoveel vlinders aan als de vlinderstruiken! Van deze soort worden twee cultivars gekweekt: E. cannabium 'Album' (heet ook wel albiflorum) heeft witte, gevulde bloemen van juli - oktober. Hoogte: 125 cm. Eupatorium cannabinum 'Plenum' (synoniem E. cannabinum 'Flore Pleno') heeft kleine trossen oudroze, gevulde bloemen en wordt 150 cm hoog. Beide cultivars zijn zeer winterhard.

(Bron: Brittanica; Plantentuin Esveld; Kwekerij De Hessenhof; Marcel de Wagt kwekerij; WUR E-depot)

Eupatorium cannabinum, met hennepachtig blad is in onze tuin al uitgebloeid ^