Valse Christusdoorn

Deze week ben ik, nadat ik naar het afvalbrengpunt was geweest met de auto vol snoeiafval in vuilniszakken, naar de plaatselijke kwekerij geweest. Om mijn eigen verjaarscadeau uit te zoeken! De kwekerij ligt langs de route op weg naar huis. Er waren niet veel bezoekers en ik kon in alle rust de paden aflopen om uiteindelijk bij het laatste pad aan te komen: het pad met de bomen! Ik zocht en vond er mijn zo begeerde Gleditsia, oftewel valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos ’Sunburst’). De 'Sunburst' is een doornloze variëteit die erg gewaardeerd wordt om zijn goudgele kleuren.

Zoals je aan de tweede foto kunt zien staat hij al in de tuin, in de voortuin om precies te zien. We kunnen 'm vanuit de huiskamer zien.

Waarom een Gleditsia triacantos 'Sunburst'

Een valse Christusdoorn is een sierlijke boom. Het blad lijkt op een mini versie van acaciablad, geveerd. De boom wordt uiteindelijk 8-10 m hoog en heeft een mooie ronde losse groeivorm en een open kroon. Daardoor geeft hij slechts lichte schaduw, dus het gras (of de border) eronder krijgt voldoende licht.

De kleuren van de Gleditsia zijn opvallend: het blad loopt vrij laat uit (pas in april/mei) en is geel. Vandaar het 'Sunburst' in de naam. In de zomer verkleurt het naar groen en valt niet meer zo op. Totdat het in de herfst verandert in goudgeel.

De bloemen zijn weliswaar onopvallend, maar erg in trek bij bijen. Ze komen zowel op de nectar als op het stuifmeel af.

Een Gleditsia heeft een zonnige standplaats nodig in goed doorlatende grond, op een enigszins beschutte plek. Jonge bomen kunnen in een strenge winter vorstschade oplopen.

De boom houdt niet van natte voeten. Voor even maakt dat niet uit maar als de wortels lang in het water staan is dat niet goed.

Tot slot: een valse Christusdoorn is ook een goede keuze voor in een niet al te kleine stadstuin aangezien hij vrij goed tegen luchtvervuiling kan.

(Bron: TuinSeizoen; RHS)

Jong, geel blad van de valse Christusdoorn ^

Het boompje valt nu nog helemaal niet op met z'n groene blad voor de laurierhaag ^