Vandaag is rood

Vandaag gaat het al weer een stukje beter met lopen (de pijn is een gevolg van overbelasting), dus besluit ik na het ontbijt een wandelingetje te maken naar de zonnebloemen in de moestuin. Het is een prachtige dag en de zonnebloemen staan te schitteren in de ochtendzon met bloemblaadjes in vlammende kleuren. Grappig dat deze cultivar juist 'Avondzon' heet (Helianthus annuus 'Avondzon'). Ik zou er volgend jaar de hele moestuin wel mee vol willen zetten, zo mooi vind ik ze! Kijk eens naar dat subtiele, gele randje rond de bloembodem. Net of ze licht geven.

De meeste zonnebloemen zijn al weer uitgebloeid en vormden al zaad. De vogels (meesjes?) hebben die bloemhoofden al weer compleet leeggegeten. Ik geef ze geen ongelijk. Zou de wants zich veilig wanen, bewapend met geurklieren die een stinkende afscheiding uitscheiden bij verstoring? Ik raak 'm maar liever niet aan, want handen wassen helpt vaak niet afdoende als je per ongeluk een wants hebt aangeraakt.

Rode zonnebloemen

Er zijn nog veel meer rode zonnebloemen voor in de tuin. Volgend jaar ga ik misschien ook wel Helianthus anuus 'Red Sun' zaaien. De bloemen van de 'Red Sun' zijn diep donkerrood. Of de nog donkerder rode Helianthus annuus 'Prado Red' (ook wel 'Velvet Queen' genaamd), een cultivar die op dit moment erg populair is. Deze zonnebloem wordt wat lager (150 cm) en heeft ook vertakte stengels. De grote bloemen hebben een zwart hart en zien er heel bijzonder uit.

Zonnebloemen kun je het beste voorzaaien in potjes, vanwege de vogels. Neem één zaadje per potje. Zaaitijd: april-juni. Plant de zaailingen pas uit als er geen kans meer is op vorst op een zonnig plekje in de tuin. Zonnebloemen houden van een voedselrijke grond en voldoende water, ze groeien immers in één seizoen uit van 'n zaadje tot een enkele meters hoge plant.

Ik ga volgend jaar weer voor rode zonnebloemen. Jij ook?

(Bron: Diana's mooie moestuin)

H. annuus 'Avondzon' met prachtig vlammende bloemblaadjes ^

'Avondzonnen' in allerlei stadia ^

De vogels waren me ook dit jaar weer voor. Gelukkig heb ik nog wat zaden overgehouden. Ze blijven, mits goed gedroogd en bewaard wel 4 jaar kiemkrachtig ^