Alle zaden verzamelen!

Het is nu de juiste tijd om allerlei zaden te verzamelen. Oogst niet te vroeg, wacht tot ze helemaal rijp en ook goed droog zijn. Soms kun je het zaad al horen rammelen in de zaaddoosjes.

Als je de zaadjes goed droogt en op de juiste manier bewaart kun je ze volgend jaar weer opnieuw zaaien.

Oogst de zaden op een droge dag als het niet waait. Leg of schud ze in een bakje en laat ze nog een week of twee goed nadrogen zodat ze later niet gaan schimmelen. Stop ze daarna in papieren zakjes of enveloppen. Vergeet niet de naam en de datum erop te zetten en bewaar ze op een koele, donkere plaats. In de schuur kan het soms vochtig zijn, maar misschien heb je een koele kamer in huis (logeerkamer, zolder) om ze te bewaren.

Makkelijk te verzamelen zaden zijn bijvoorbeeld die van de akelei, goudsbloem, Judaspenning, Oost-Indische kers, papaver, sierui, stokroos en vingerhoedskruid*.

Ruil eens wat zaden met andere tuiniers! Het zijn ook dankbare tuincadeautjes (Sint, kerst, verjaardag, etc.).

Hazelnoten

Ik verzamel ook de hazelnoten van de hazelaar (Corylus avellana). Dat zijn, plantkundig gezien eigenlijk zaden in een hard jasje. Het zijn er teveel om zelf te houden dus de meeste geef ik weg. Hazelnoten oogsten is heel makkelijk, want de rijpe noten vallen vanzelf af. Kwestie van oprapen. Schudden aan de hazelaar takken gaat ook goed.

In de dop kun je hazelnoten het langst bewaren. Ze blijven, op een droge plaats, tot wel twee jaar goed, las ik. Ik vul er allerlei schalen mee die ik binnen bewaar. De noten kleuren meestal nog wat na. De hazelnoten die we niet opeten zijn allemaal voor de spechten en de boomklevers (en misschien ook wel voor de muizen).

Let, als je hazelnoten verzamelt, wel even op of er geen piepkleine, ronde gaatjes in zitten. Deze worden veroorzaakt door de hazelnootboorder (Curculio nucum), die in de nog jonge hazelnoten 'n minuscuul gaatje boort en er dan haar eitjes in afzet. Later eten de larven het vruchtvlees op. In onze vorige tuin gingen veel hazelnoten er zo aan.

* Niet alle zaden zijn kleurvast. Als de bloemen, zoals akeleien, stokrozen of vingerhoedskruid, bevrucht worden door stuifmeel van dezelfde plant dan is het zaad wel kleurvast. Als er veel planten met verschillende gekleurde bloemen bij elkaar staan is het vaak een verrassing wat voor bloemkleuren de zaailingen krijgen. De kleur van de bloem is dan niet bepalend voor de kleur van de bloemen die uit het zaad van die plant komen.

(Bron: De tuin op tafel - de moestuin in september)

Zaadjes van de goudsbloemen (Calendula officinalis) ^

Zaadjes van de montbretia (Crocosmia 'Lucifer') ^

Hazelnoten ^

Het zaad van de Judaspenning (Lunaria annua) zit in de 'penningen' ^