Bollen poten op het juiste tijdstip

Het is tijd om bloembollen te planten! Maar wanneer plant je nu wat en kun je bloembollen ook bewaren? In de regel plant je bloembollen zo snel mogelijk na aanschaf (of aankomst, als je ze via het internet hebt besteld) zodat ze niet uitdrogen. Sommige soorten kun je het beste al in de tweede helft van september planten. Hoe eerder de bollen bloeien, hoe eerder je ze plant. Dit zijn de juiste plant-tijdstippen:

  • vanaf half september tot begin oktober - vroege voorjaarsbloeiende bollen (sneeuwklokjes, krokussen en winterakoniet);

  • vanaf half oktober - tulpen, narcissen en andere bollen;

  • bolgewassen als sierui (Allium) en voorjaarsanemoon (Anemone coronaria) kun je tot in december planten.

Bollen als winterakoniet (Eranthis), anemoon en cyclamen kun je het beste een nachtje in water voorweken voordat je ze poot.

Winterakonietjes aan het voorweken ^

Plantdiepte

Plant de bollen op de juiste diepte. De plantdiepte staat vrijwel altijd aangegeven op de verpakking. Zo niet, houd dan als vuistregel aan dat je de bollen twee keer zo diep plant als de hoogte van de bol. Dus voor een bol van 2 cm hoog maak je 'n gat van 6 cm diep en de bol bedek je met 'n laagje aarde van minimaal 4 cm. Als je bollen niet diep genoeg plant kunnen de wortels zich niet optimaal ontwikkelen en dat zie je aan de bloei. Daarnaast is de kans op bevriezing groter. Te diep planten van bollen is ook niet altijd goed. Toch is het soms juist wel aan te bevelen om bollen wat dieper te planten. In zandgrond, zo las ik in het boek 'Toveren met bollen' van Jacqueline van der Kloet - zij is tuinontwerper en tuinboekenschrijfster en is al decennia lang een befaamde bollenexpert) kun je wat dieper planten omdat de kans op uitdroging wat groter is. Ook narcissen en tulpen die je wilt laten verwilderen kun je beter wat dieper planten, ca. 20 cm diep (15 cm aarde op de bol), zegt Jacqueline van der Kloet. Deze bolgewassen breiden zich uit door het vormen van 'bijbollen' en hebben hiervoor de ruimte nodig en ook bescherming tegen vorst.

Een andere uitzondering vormen de Naald van Cleopatra (Eremurus) en de Madonnalelie (Lilium candidum). Deze bollen moet je voorzichtig spreiden in een ruim, ondiep plantgat en met slechts een paar centimeters aarde bedekken.

Voor de plantafstand is er geen regel (meer) omdat bollen tegenwoordig niet meer in nette rijtjes in groepen worden geplant maar op een natuurlijke manier, door ze te als pepernoten te strooien en ze te planten waar ze neerkomen.

Laat de bollen ook na het planten niet uitdrogen. Geef water als het 'n aantal dagen niet regent. Zorg er ook voor dat het regenwater goed kan weglopen als je bollen in potten plant - zie hieronder.

Bollen in potten

Ik plant elk jaar wel wat bollen in potten. In de lente fleurt een pot met bloeiende bolgewasjes het terras of de entree op! Mensen die geen tuin hebben maar wel een balkon of dakterras zijn helemaal aangewezen op planten in potten. Doe dat op deze manier:

  1. kies een niet te kleine pot (minimaal 25 cm hoog en breed);

  2. maakt de pot schoon en leg onderin een laagje potscherven of kleikorrels voor 'n goede drainage;

  3. vul de pot met 'n laagje potgrond (ca. 10 cm);

  4. leg hierop de bollen, met de neuzen naar boven en niet te dicht op elkaar. Ze mogen noch elkaar noch de rand raken;

  5. voeg zoveel potgrond toe als nodig (zie plantdiepte op de verpakking).

Zet de potten bij strenge vorst in een groepje bij elkaar op een beschutte plaats. Je kunt er eventueel rietmatten of noppenfolie omheen doen. Ook de binnenkant van de pot kun je hiermee bekleden om de bollen en ook de pot tegen bevriezing te beschermen.

De bollen met potten en al ingraven is ook een optie, maar je moet er wel de ruimte voor hebben. Bedek, in het laatste geval, de bollen in de pot met extra laagje aarde of blad, of er sparrentakken overheen. Zet de bollen in ieder geval niet in de schuur of de garage; daar is het te warm en er is te weinig licht zodat de bollen lang en iel uitlopen.

Op de bodem van de pot (waarin gaten zitten) komt een laag potscherven ^

Hierop komt aarde...^

Dan komen de bollen. De kleine, botanische narcis 'Minnow' is heel geschikt voor in potten ^

Ga je voor het eerst bollen in potten planten? Begin eens met makkelijke bolgewasjes als blauwe druifjes (Muscari) of kleine narcissen als Narcissus 'Jack Snipe'.

Bollen bewaren

Bollen moet je zo snel mogelijk planten, maar sommige bloembollen kun je tijdelijk bewaren in zand of turfmolm tot ze worden gepoot: daslook (Allium ursinum), hondstand (Erythronium), kievitsbloem (Fritillaria), lelie (Lilium), lenteklokje (Leucojum vernum), sneeuwklokje (Galanthus) en winterakoniet (Eranthis). Bewaar ze op een koele, droge en donkere plaats.

(Bron: Toveren met bollen - Jacqueline van der Kloet; Seasons - Voorjaarsbloeiende bollen planten, én bollenieuws, sept. 2018 - Mariëtte Laan)