Eerste herfstkleuren

De herfst komt op gang en brengt niet alleen regen en somberheid, maar ook kleur. Herfstkleuren! In de vorm van felgekleurde bessen, paddenstoelen en een vlammende finale aan bladkleuren vóór de bomen en struiken hun blad laten vallen en kaal de winter ingaan.

Ik ben gek op herfstkleuren en vind dat die in geen enkele tuin mogen ontbreken. Al tijdens de eerste dagen dat we hier woonden - het was toen hartje winter en er lag een dikke laag sneeuw - screende ik de tuin. Stonden er genoeg bomen of struiken in die in 't najaar een mooie herfstkleur hebben? Ik ontdekte een esdoorn, en hoopte vurig, dat het een suikeresdoorn was (Acer saccharum). Zo eentje uit Noord-Amerika, met spectaculaire herfstverkleuring als in een 'Indian Summer'. Helaas, dat was het niet. Het is een gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), die in het najaar al blad verliest als het nog groen is. Vaalgroen. Niet eens lichgeel, zoals dat een gewone esdoorn betaamt.

Wat betreft bijzondere herfstkleuren kwam de tuin er eerst nogal bekaaid vanaf, vond ik. Het hoogtepunt ligt ook hier, net zoals bij de meeste tuinen, op het voorjaar. Er staan verschillende soorten fruitbomen verspreid door te tuin. Bloesem genoeg! Gelukkig stonden er wel twee redelijk grote krentenboompjes (Amelanchier lamarckii). Die zijn een aanwinst voor elke tuin, met witte bloesem in april en later valt er ook nog wat aan te beleven door de opvallende herfstkleuren. Eén krentenboompje staat middenin het gras, naast het pad. Dat boompje is nu de blikvanger van de tuin met z'n oranjegele en oranjerode blaadjes. De eerste herfstkleuren!

Mooie herfstkleuren

Oktober is de maand met de mooiste herfstkleuren maar het hoogtepunt van de herfst verschilt elk jaar weer. Want er zijn nog meer zaken die de bladverkleuring beïnvloeden. De bodemvochtigheid en de temperatuur spelen een belangrijke rol. De mooiste herfstkleuren ontstaan na een periode van warme, zonnige dagen gevolgd door koude, maar vorstvrije nachten. Dan verkleurt er ineens meer blad tegelijk in plaats van dat dit proces geleidelijk verloopt. Bij droogte en hitte of veel regen ervaren bomen en struiken stress en daarop reageren ze door eerder en ook intenser te verkleuren. Tijdens een droge herfst houdt de bladverkleuring langer aan, maar zodra het gaat vriezen is het voorbij met de pret. Dan stoten bomen massaal hun blad af.

Inmiddels staan er vier krentenboompjes in de tuin. Ha! Bij de beukenhaag zette ik een amberboom (Liquidambar styraciflua). Ken je die? Amberbomen zijn bekend om hun schitterende herfstkleuren die uiteenlopen van goudgeel tot diep purperrood. Helaas kocht ik de zuilvorm ('Slender Silhouette'), maar de herfstkleuren zijn er niet minder spectaculair om. Met twee Fothergilla's (Fothergilla major) en twee toverhazelaars (Hamamelis) kwamen er nog meer heesters met bijzonder herfstkleuren in de tuin. Deze zomer deed ik daar nog een schepje bovenop met de aanschaf van een Gleditsia of valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos 'Sunburst') en pruikenboom (Cotinus coggygria 'Royal Purple') met respectieve-lijk goudgeel en oranjerood herfstblad. Nog even.

Er staat nu nog een fluweelboom op mijn verlanglijstje (Rhus typhina). Liefst een meerstammige, met grillig gevormde takken en mooi lang, geveerd blad. In het najaar wordt dat felrood, oranje en/of knalgeel. Of een Judasboom (Cercis silicastrum), met in de herfst oranjegeel blad. Of nog een kardinaalsmuts. Niet de inheemse, die heb ik al (Euonymus europaeus) maar die uit China (Euonymus alatus), met nog intenser rood blad. Nu zal ik maar ophouden, het lijstje wordt te lang.

Ben je op zoek naar een boom of struik? Neem er eens eentje die een mooie herfstkleur heeft. Dat is elk najaar weer genieten! Het is nu de juiste tijd om te planten.

Het krentenboompje midden in het gras, naast het pad ^

Het blad verkleurt eerst oranjegeel en wordt later meer roodachtig