Ze zijn er weer... de paddenstoelen

Hier en daar duiken er paddenstoelen op in de tuin. Op de stronk van de knotwilg staan dezelfde paddenstoelen als vorig jaar. Wat was dat ook alweer? Ik haal de paddenstoelenveldgids tevoorschijn en het boek valt zowaar op de juiste bladzijde open! O ja, ik weet het weer; het zou de gewone glimmerinktzwam (Coprinellus micaceus) kunnen zijn. Nee, ik ben geen paddenstoelenkenner maar ik was altijd al erg in paddenstoelen geïnteresseerd en wil er graag wat meer van weten. Vorig jaar deed ik een poging de paddenstoelen op de boomstronk te determineren (ik heb een uitstekende paddenstoelenveldgids met goede determinatietabellen). Maar dat bleek te ingewikkeld. Er komen in Nederland veel paddenstoelsoorten voor die met de gewone glimmerinktzwam verwisseld kunnen worden: gladstelige glimmerinktzwam, grote viltinktzwam en de ruwsporige inktzwam (de Latijnse namen laat ik voor 't gemaak maar even weg). Voor zekere determinatie is microscopisch onderzoek nodig!

Schadelijke zwammen in het gazon

Ook in het grasveld staan er opeens een paar paddenstoelen. Verreweg de meeste soorten die in het gras groeien kunnen geen kwaad, maar er zijn er een paar die wél schadelijk zijn. Zoals de zeer algemeen voorkomende weidekringzwam (Marasmius oreades). Die wil je als tuinliefhebber - zeker als je van een strak, 'Engels gazon' houdt - niet in je grasveld hebben. Weidekringzwammen parasiteren namelijk op gras. Net zoals de meeste andere paddenstoelen verschijnen ze in de zomer en de herfst bij vochtig weer. Ze vormen vaak mooie heksenkringen in het gras van plantsoenen, bermen of in je tuin. Zo'n heksenkring schuift elk jaar wat op, de kringen worden elk jaar weer groter. Daar waar de zwam dit jaar staat gaat het gras dood. Het uitgroeiende mycelium van de weidekringzwam maakt blauwzuur aan, dat het gras aan de buitenkant van de kring aantast waardoor het geel wordt en afsterft. Hierdoor ontstaan er kale zones en dat ziet er niet fraai uit in het gazon. Daar waar het jaar ervóór weidekringzwammen stonden is het gras juist hoger en groener vanwege de voedingsstoffen die vrijkomen bij het afsterven van de paddenstoelen.

Zo'n heksenkring kan uitgroeien tot gigantische afmetingen. Op de heuvels rondom Stonehenge komen eeuwenoude 'fairy rings' van de weidekringzwam voor met een diameter van ca. 100 meter!

Andere schadelijke schimmels voor het gras zijn rooddraad, sneeuwschimmel en dollar spot. Deze vormen echter geen paddenstoelen (vruchtlichamen).

Paddenstoelen in het gazon bestrijden

Ik vind het juist wel leuk, een paar paddenstoelen in het gras. Zolang het tenminste geen weidekringzwammen zijn. Heb je ook paddenstoelen in het gras en wil je ze weg hebben? Zorg ervoor dat er geen bladeren op het grasveld liggen, paddenstoelen zijn er dol op. Maai het gras, zodat het vocht beter weg kan. Lang gras houdt het vocht makkelijker vast dan kort gras. Door te maaien worden de paddenstoelen bovendien 'onthoofd' zodat ze geen sporen kunnen vormen en zich kunnen vermenigvuldigen. Door het gras te beluchten verbeter je de drainage, waardoor het water goed weg kan.

Als het om eetbare paddenstoelen gaat kun je ze ook plukken en opeten! Weidekringzwammen bijvoorbeeld, zijn eetbaar. Lekker in een risotto, las ik op het internet. Maar dan moet je wél kennis van zaken hebben en honderd procent zeker zijn dat het om een eetbare paddenstoel gaat. Ik koop liever een bakje champignons bij de supermarkt maar houd wel het gras in de gaten.

(Bron: IVN; De Tuinen van Appeltern; Wildplukken nl; Zwammen in Zuidhorn)

Een paddenstoel in het gras ^

Een paddenstoel wat verderop is zijn hoed verloren. Het is in ieder geval een plaatjeszwam ^

Gewone glimmerinktzwam? ^