Paarse spruitkool

Dit is het eerste jaar dat ik spruiten heb in de moestuin (Brassica oleracea var. gemmifera). Een paarse of rode variëteit. Ik weet de naam niet, de zaden zaten in de 'Funky Veg Kit' die ik van P. kreeg voor de kerst, vorig jaar. De kleurschakering van de paarse spruitkool is prachtig om te zien in de moestuin! Heel opvallend.

Het gaat niet helemaal zoals gewenst met de spruitenkool. Een hevige regenbui met harde windvlagen sloeg de planten plat. Ze hingen al die tijd over het tegelpaadje ernaast. 'Verloren zaak', dacht ik. Maar de planten groeiden gewoon dóór! Als je goed kijkt zie je de spruitjes al zitten. Kabouterspruitjes, nog. Net heb ik de planten toch maar voorzichtig overeind gezet en opgebonden aan dikke bamboestokken. Ik zag dat er ook 'vraat' in zit, zoals mijn overbuurvrouw dat noemt. Koolvlieg, koolmot, kooluil, koolwitje of welk beestje dan ook, geen idee. Er zitten gaten in de bladeren. Ik heb de spruitkool dan ook niet onder een net geteeld.

Oogst, bewaren en bereiden

De eerste spruiten kun je soms al vroeg in de herfst oogsten. De meeste moestuiniers wachten tot de eerste echte vorst eroverheen is gegaan. Deze maakt, net als dat bij boerenkool en pastinaak het geval is, de spruiten zoeter.

Spruiten kun je niet goed bewaren. Daarom kun je ze het beste vlak voor je ze gaat eten oogsten. Neem eerst de grootste spruiten (2-3 cm groot) en werk van onderaf naar boven. Je kunt de spruitjes er gemakkelijk vanaf snijden met een scherp mesje.

Paarse spruiten behouden hun kleur bij het koken! Kook spruiten niet te lang, zodat ze nog iets knapperig zijn en hun smaak en kleur goed behouden blijft. Spruiten zijn heel gezond, ze zitten vol antioxidanten en vitamine C. Paarse of rode spruiten schijnen een wat zachtere en zoetere smaak te hebben, in vergelijking met de gewone, groene spruiten. Ze zijn zowel in de moestuin als op het bord een echte blikvanger.

Cultivars

Ik ben dol op spruiten en ga ze volgend jaar wéér zaaien. Dit keer neem ik een andere culivar. Carol Klein - Engels tuindeskundige, televisie presentator van o.a. 'Gardeners' World' en schrijfster van tuinboeken en colums - raadt een aantal variëteiten aan in het boek 'Grow your own veg', dat ze samen met de RHS (Royal Horticultural Society) schreef: 'Revenge AGM', 'Cumulus' en 'Maximus AGM'. Dit zijn allemaal groene spruiten. Als paarse of rode cultivar noemt ze de 'Red Delicious'.

'Cumulus' is een sterke groeier met donkergroene spruiten aan hoge planten die ook nog eens goed ziekte resistent is. Een kanshebber voor volgend jaar in de moestuin, maar dan wél met stok ernaast. Metéén al.

(Bron: Boek 'Grow your own veg - Carol Klein en RHS; MijnTuin org)

Paarse spruitkool in september ^

De spruitjes zitten als kralen in de bladoksels ^

Spruitkool nu ^

Zou er nog een maaltje spruiten vanaf komen, wat later in het jaar?^