Azalea's in de tuin

Volgens Linnaeus bestonden er naast de rhododendrons zes soorten azalea's. Later, eind 18e eeuw, werden deze weer onder de rhododendrons ondergebracht, maar in de volksmond zijn de azalea's altijd blijven bestaan. Azalea's? Ik vond het altijd maar wat oubollige struiken. Misschien mooi in een arboretum of plantsoen maar niet voor in de tuin, vond ik. O nee. Maar ja, er stonden al azalea's in de voortuin toen we hier kwamen wonen. Ze vormden één groot, donkergroen blok in het gazon. Oftewel: ze waren nogal aanwezig! De azalea's zijn behoorlijk groot en nemen heel wat ruimte in beslag. 'Die gaan eruit', dacht ik toen we naar hier verhuisden. Maar het was toen januari en koud en er lag een dik pak sneeuw. 'Dat komt later wel als het wat warmer wordt', dacht ik. Het werd voorjaar... maar de azalea's bleven. Ik kwam erachter dat ze héél waardevol zijn in de tuin:

  1. Azalea's zijn wintergroen. Als de andere struiken en bomen hun blaadjes hebben verloren houden ze de tuin overeind en geven structuur aan de tuin.

  2. Ze bieden beschutting aan de vogels en andere dieren.

  3. Ze geven hoogte in de border of tuin.

  4. De azalea's zorgen voor privacy. Ze schermen de boel af, zodat je vanaf de straat en de oprit niet direct de woonkamer inkijkt.

  5. Hun uitbundige bloei in het voorjaar zorgt voor kleur in een anders nogal saai stukje tuin.

  6. Azalea's doen het hier goed! De zure, (afgegraven) veengrond is ideaal voor hen.

Azalea's in de voortuin ^

Van groen blok naar volgelbosje

De indeling van de achtertuin vond ik meteen al goed! Over de voortuin was ik minder te spreken. De voortuin was nogal saai en uit balans, zeker in vergelijking met de achtertuin. Behalve de hoge heg van laurierkers stonden er slechts een (zieke) kersenboom, een vlinderstruik en het blok met azalea's. In het stukje voortuin rechts van de oprit oogde het kaal, terwijl er het stukje voortuin vóór het huis vol en benauwd was door het eiland van hoge azalea's. Om wat meer ruimte in de voortuin voor het huis te creëren greep ik naar de takkenschaar. Ik liet de azalea's direct naast de oprit hoog (privacy), maar zette de azalea's aan de binnenkant flink terug zodat het geheel minder benauwd oogde. Tussen de gekortwiekte azalea's door mogen de spontaan opgekomen hazelaars en hulstjes hun gang gaan voor wat meer variatie. Het azalea-eiland veranderde in een vogelbosje dat nu uit verschillende soorten groenblijvende- en bladverliezende struiken/kleine bomen bestaat. Opzij breidde ik het vogelbosje uit met een sierappel en een toverhazelaar zodat er nog meer afwisseling kwam in hoogte, groeivorm, bladvormen, bladkleuren, structuur, bloemen, vruchten, etc. Zo hoop ik de tuin wat aantrekkelijker en interessanter te maken.

Azalea's oubollig? Ik heb mijn mening inmiddels bijgesteld: dat hóeft niet. Het hangt er maar net vanaf hoe je ze toepast in de tuin.

Het vogelbosje in de voortuin. Achter de hazelaar zijn de gekortwiekte azalea's nog net zichtbaar ^