Overwinteren van geraniums

Toen ik een paar weken geleden bij W. in de tuin was en haar geraniums (Pelargonium) bewonderde, vroeg ze: 'Wil jij ze soms hebben? Anders gaan ze straks weg!' 'Je kunt geraniums heel gemakkelijk overhouden!', opperde ik. 'Nee, daar begin ik niet aan', zei W. 'Ik geniet nu nog van de bloemen en laat ze zo lang mogelijk buiten staan maar zodra het gaat vriezen zal ik je bellen!'.

W. belde, en nu heb ik de vensterbanken in de bijkeuken en logeerkamer vol geraniums staan, plus nog eens twee in de keuken.

In krat, krant of op de vensterbank

Heb je weinig ruimte en wil je toch graag pelargoniums overhouden? Op het Moestuinforum vertelde iemand dat hij/zij de geraniums met aarde en al uit de potten haalt en dicht tegen elkaar in een krat zet. Dat krat zet hij/zij vervolgens weg op een koele, vorstvrije plek. In het maart worden de planten in verse potgrond opgepot en op een lichte plek gezet, waar ze weer regelmatig water krijgen. De schijnbaar dode geraniums gaan weer groeien!

Vroeger werden geraniums zelfs droog, zonder aarde rond de wortels in krantenpapier gewikkeld en onder het bed bewaard in de slaapkamer.

Op de site van 'Groen Vandaag' staat dat Pelargoniums helemaal niet koel moeten overwinteren. Dit idee stamt uit de tijd dat er alleen ruimte voor het overwinteren van geraniums was op koele en onverwarmde plaatsen. Pelargoniums kunnen gewoon op de vensterbank blijven, boven de verwarming. Het is ook onjuist dat ze op een donkere plek moeten worden bewaard, al overleven sommige soorten hier wel. Pelargoniums staan juist het liefst zo licht mogelijk, vooral in de winter. De meeste soorten komen van oorsprong immers uit tropische gebieden (Namibië, Zuid Afrika, Australië, Nieuw Zeeland) en hebben behoefte aan een grote lichtintensiteit. Een lichte plek is het beste! Het moet er niet te vochtig zijn, om schimmels te voorkomen.

Snoeien

Ook de periode van snoeien is belangrijk. Enkele lange takken wat inkorten kan altijd wel, maar met flink terugsnoeien kun je het beste wachten tot in maart. Als je dat nú doet gaan ze weer groeien, terwijl we ze nu juist in een rustperiode willen brengen. Houd altijd de basis intact.

Jammer dat ik dit nu pas las. Ik knipte alle geraniums voor ze naar binnen verhuisden flink terug (..). Dat doe ik elk jaar en ze liepen tot nu toe telkens weer uit en gingen prachtig bloeien. Ze maakten echter geen rustperiode door. Volgend jaar doe ik het anders. Dan knip ik ze pas in maart terug, wacht met verpotten tot in het voorjaar en zet ze allemaal bij elkaar in een krat of grote bloembak op de vensterbank.

Waterbehoefte

De geraniums hoeven in de winter nauwelijks water. Een beetje verwaarlozen is juist goed; de aarde mag zelfs helemaal opdrogen. Als het blad er slap bijhangt kun je ze iets water geven. Maar niet teveel! Door ze droog te houden wordt de groei afgeremd. De korter wordende dagen met steeds minder daglicht vertragen de groei ook.

(Bron: Wikipedia; RHS; Moestuinforum; Groen Vandaag - Hoe je Pelargoniums laat overwinteren)

Grote snoei van geraniums (Pelargoniums) kun je het beste in het voorjaar doen ^

Leg potscherven onderin de pot voor een goede drainage ^

Geef de geraniums verse potgrond van goede kwaliteit bij het verpotten ^