Winterbloembakken

Het is een saaie, grijze dag. Ik kijk uit het raam. Het terras ligt er troosteloos en nat bij, vol afgevallen boomblad. Tijd voor een oppepper. Tijd voor winterse bloembakken voor wat meer kleur buiten. Ik heb er zin in! Op naar het tuincentrum.

Ik weet precies wat ik wil. Het moet er feestelijk uitzien maar ook weer niet te kerstachtig zijn. De beplanting moet de hele winter mee.

In mijn hoofd maak ik de meest mooie kleurencombinaties, zoals wit/groen/grijs/roze of wit/grijs/blauwgrijs. In elke pot komt:

  • een wintergroene hangplant;

  • wintergroeneplant/struik die wat kleur toevoegt (of wit);

  • een wintergroene plant die structuur geeft;

  • een heestertje als verticaal accent. Hoeft niet groenblijvend te zijn;

  • eventueel nog iets erbij, als 'kers op de taart'.

Als hangplant zou een klimop (Hedera) kunnen. Maar dan wél een bijzondere soort, met fijner blad. Misschien die cultivar met gekroesd blad (H. 'Green ripple') of een eentje met bont blad.

Het kleuraccent kan van alles zijn. Een kerstroos (Helleborus) of zo, ze zijn er in allerlei tinten. Voordeel is dat je de bloemen van een kerstroos in een bloembak beter te ziet; ze hangen nogal en dan hoef je niet door de knieën om de mooie bloemen goed te bekijken. Een struikje met felgekleurde bessen is ook een optie.

Een 'structuurplant' is een plant die zorgt voor wat 'body' in de bak. Ik zie wel wat er in het tuincentrum is.

Het heestertje voor hoogte in de bloembak - het verticaal accent - wil ik later in de tuin planten, dus dat moet naast aantrekkelijk iets zijn wat we nog niet hebben en wat aansluit bij de al bestaande beplanting. Geen winterhei, want ik vind hei alleen mooi als die massaal is aangeplant (of van nature groeit).

Als kers op de taart misschien een zilverstruikje (Leucophyta brownii). Heel feestelijk! Alleen wil het later niet in m'n tuin zetten, het past niet bij de rest. En weggooien is eigenlijk zonde....

Ik wil ook geen skimmia’s, bergthee of hulst. Die zie je nu overal, zelf bij se supermarkt, maar ze zijn zo heel erg kerst. Winterviolen kunnen altijd.

Het aanbod is in het tuincentrum is mager. Naast de typische 'kerstplanten' als skimmia, hulst, witte kerstrozen, dwergdennetjes en bergthee hebben ze niet veel andere leuke planten voor in de winterbloembak. Waarom zijn er hier nu de meest extravagante kerstballen en andere kerstspullen verkrijgbaar en zijn er maar weinig interessante planten te koop om onze buitenbloembakken in de winter mee te vullen? Het is elk jaar weer hetzelfde liedje. Kerstspullen zijn het kernproduct, want kerst is kassa.

Gelukkig is dit niet de eerste keer dat ik dit meemaak. Ik neem de tijd. In de koopjeshoek vind ik geelgroene zegge en zowaar ook hei die me aanspreekt: groene - en geelgroene winterhei. Dát wordt de basis. Voor elke terracotta bloembak (één grote - en twee lage ronde bakken) zet ik in het winkelwagentje een groepje planten uit en schuif en ruil nét zo lang tot het plaatje klopt.

Het resultaat mag er wezen. Ik ben in erg in mijn nopjes met de winterbloembakken. Saaie grijze dag? Ja! Maar niet op ons terras.

De lage bak vulde ik met kleinbladige klimop, 'n witte kerstroos, groene winterhei en 'n zilverstruikje ^

In de grote pot kwam geelgroene zegge, leucothoe (met fraai roodachtig blad) plus gele - en rode winterviolen.