Rijp

Er is niet veel aan, buiten. Het miezert weer. Doe mij maar liever een koude, droge dag. Zo eentje als eergisteren. Ik stond op en wist (want het was koud): het heeft vannacht gevroren! Opgetogen ging ik de tuin in om snel wat foto's te maken. Snel, want ik trok geen jas aan en het was ijskoud.

Betoverend mooi toch altijd, de sierlijke rijprandjes op de bladeren. Een beetje rijp maakt alles nét een tikkie mooier. Zelfs het afgevallen boomblad op de terrastegels ziet er opeens aantrekkelijk uit.

Er ligt ijs op het vijvertje en het bevroren gras knispert als ik eroverheen loop om een foto te maken van het ijs in de regenmeter. Ai! Beter niet meer doen, over het gazon lopen bij vorst. Zelfs niet voor een foto.

Gistermiddag laat heb ik gelukkig alle vogelvoedersilo's bijgevuld. De vogels hebben een stevig ontbijt nodig als het koud is. Op het grasveld zag ik een lijster (Turdus philomelos) lopen. Met sprongetjes hipte hij over het gazon (hij of zij mag er wel op lopen), op zoek naar voedsel. Ik strooide hier gisteren flink wat handen gemengd zaad ove uit. Het strooivoer is wat oud en ruikt wat muf, maar ik denk dat nu het zo koud is de tuinvogels wat minder kieskeurig zullen zijn. Even verderop struint een roodborstje rond (Erithacus rubecula). Die valt nu goed op met z'n oranje borst.

Verschillende soorten rijp

Er bestaan verschillende soorten rijp. In de meteorologie onderscheidt men er zelfs vier. Ze ontstaan allemaal onder andere (weers)omstandigheden. Hoe kouder en vochtiger, hoe dikker het laagje rijp. Tijdens een koude winternacht gaat de waterdamp over in ijskristalletjes op planten, daken, ramen van auto's die buiten staan en andere voorwerpen. Verrijpen. Bij de verrijping onstaan er sprookjesachtige ijsstructuren: naalden, schubben, waaiers of veren. Rijp ziet er wit uit door de luchtige en wat grove structuur van de ijskristallen.

Rijp kan ook ontstaan doordat de waterdamp eerst als dauw neerslaat als het afkoelt en pas daarna bevriest. Dit heet rijm.

Rijp op planten of de grond ontstaat door capillaire werking. De ijskristallen onttrekken - tegen de werking van de zwaartekracht in - water uit minuscule kanaaltjes en de ijskristallen groeien van binnenuit aan.

Bij ruige rijp ontstaan er schilderachtige, winterse landschappen waarbij de bomen en de rest van het landschap er helemaal wit uitzien. Voor ruige rijp is mist nodig (een luchtvochtigheid van meer dan

90 %) en een luchttemperatuur lager dan −8 °C . Dan raken de waterdruppeltjes in de lucht onderkoeld en bevriezen zodra ze ergens tegenaan komen. Een beetje wind erbij kan de rijp doen aangroeien. Tegen de windrichting in ontstaan er naaldvormige ijskristallen met de meest wonderlijke vormen. Ze groeien heel langzaam.

Ruige rijp of aanvriezende mist komt wat minder vaak voor maar veroorzaakt meer verkeershinder, vooral voor het treinverkeer. De ijskristallen rond de bovenleidingen zijn sterker dan bij gewone rijp.

Ik zou wat graag een ochtendje ruige rijp willen en dan een rondje door de tuin lopen met camera! Niet op het gras en met m'n jas aan.

(Bron: Wikipedia; weerplaza)

Rijp op de bladeren... ^

IJs op het vijvertje... ^​

IJs in de regenmeter ^