Een nieuw jaar

Het nieuwe jaar is van start gegaan met een dichte mist en die hangt er nog steeds. Het lijkt wel of de wereld even buiten de tuin ophoudt te bestaan. Het ziet er een beetje mistroostig uit en nodigt nou niet bepaald uit om de tuin in te gaan.

Ik loop alleen even het terras op om '2020' te buigen van de sterretjes die we gisteren afstaken. Heel erg wennen, dat getal, vind je ook niet?

Het nieuwe jaar is een feit maar het nieuwe tuinseizoen, wanneer alles weer lekker aan de groei gaat, laat nog even op zich wachten, al komen hier en daar de neuzen van de bloembollen voorzichtig boven de grond.

Straks, zoals elk jaar, zal het breedbladige sneeuwklokje (Galanthus elwesii) het nieuwe tuinjaar inluiden! Het bloeit zo'n drie weken eerder dan het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Maar zover is het dit jaar nog niet. Tot die tijd is het afzien voor mij. Zoals elk jaar heb ik de zon nodig om de batterij weer op te laden. Nu heb ik nergens zin in en ben niet vooruit te branden. Het voelt altijd alsof het nooit meer goed komt maar gelukkig weet ik dat dat niet zo is. Zodra het wat warmer wordt ben ik voor dat ik het weet opeens weer lekker buiten in de tuin bezig. Als de eerste zonnestralen mijn gezicht opwarmen verdwijnt mijn somberheid. Dan begint voor mij eigenlijk het nieuwe (tuin)jaar pas. Dat van 2020.