Lente in de vensterbank

Van H., mijn 'far away friend' uit Engeland, kreeg ik voor de kerst een schattig kannetje met blauwe druifjes bollen (Muscari armeniacum 'Peppermint'). De bloemen van Muscari 'Peppermint' zijn zachtblauw en krijgen een mooie witte top. De planten zijn stevig, ruiken lekker en kunnen goed verwilderen.

Het leek me leuk om het kannetje met bollen nu, begin januari in de vensterbank te zetten en zo alvast wat lente in huis te halen! Maar zo bleek het niet te werken. In de instructies stond in vet gedrukte letters onder de kop 'IMPORTANT' dat je voor het beste resultaat de bollen vóór eind januari moet planten en ze daarna tenminste 10 weken (...) op een koele, donkere, plek (5-10 ℃) met goede ventilatie moet bewaren. Dit opdat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en om mooie bloemen te krijgen.

De kan staat nu in de schuur en ik heb keurig in mijn agenda genoteerd wanneer het kannetje naar binnen mag, naar de vensterbank: vrijdag 13 maart.

Wil je nu al wat lente op de vensterbank? Binnenkort - misschien zelfs nú al - kun je overal van die voorgetrokken blauwe druifjes, narcissen, hyacinthen en sneeuwklokjes kopen. Zet ze eens in een kleine bloempot of mooi blikje (met drainagegat). Vul deze voor 3/4 met potgrond, zet de bollen erop en dek ze af met mos: Lente in de vensterbank á la minute.

(Bron: Peter Nyssen bloembollen en planten; Gardeners' World)

Muscari armeniacum 'Peppermint' ^

Aarde erin, bollen erop ^

10 weken in de schuur ^