Het eerste sneeuwklokje

In het weekend ontdekte ik het eerste sneeuwklokje in de border naast de appelboom. Weliswaar nog stijf in knop, maar het is er. De lente komt eraan!

Zo aan het blad te zien is het een breedbladig - of groot sneeuwklokje (Galanthus elwesii) of een variëteit hiervan. Het breedbladig sneeuwklokje komt oorspronkelijk uit Turkije en de Balkan en bloeit een aantal weken tot een maand eerder dan het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Bij zachte winters soms al in december.

Welk sneeuwklokje is het?

Een paar decennia was het identificeren van sneeuwklokjes nog wel te doen. Veel sneeuwklokjes stamden rechtstreeks af van een bepaalde soort. Maar er kwamen en komen steeds meer cultivars bij, van onbekende herkomst. Er zijn nog maar een paar mensen in de wereld die alle sneeuwklokjes kunnen benoemen.

Bij het identificeren van sneeuwklokjes zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om de meest voorkomende sneeuwklokjes op naam te brengen:

  1. de kleur van het blad

  2. de breedte van het blad

  3. de basis van het blad

  4. vlekjes of tekening op de bloemblaadjes

Het eerste sneeuwklokje in de tuin heeft breed, grijsachtig blauwgroen gekleurd blad. Het buitenste blad zit om het binnenste gevouwen. De knikkende, enkele bloemen hebben, zo zal later blijken als de bloemen open gaan, twee groene vlekjes op de bloemdekbladen -> Galanthus elwesii.

Het blad van het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is smal. Smaller dan de breedte van je pinknagel. De kleur van het blad is grijsgroen. Meestal zijn er twee bladeren die tegenover elkaar staan. Op de bloemblaadjes, of eigenlijk de bloemdekblaadjes, zit een groen v-vormig vlekje.

Soms is alleen de bladkleur al voldoende om te zien om welk sneeuwklokje het gaat. Is het blad glanzend grasgroen van kleur -> glanzend sneeuwklokje (Galanthus woronowii). Deze komt echter niet zo vaak voor.

Het opvallendste kenmerk van het geplooid sneeuwklokje (Galanthus plicatus) is de scherp naar achteren gevouwen bladrand. Dit sneeuwklokje werd ooit in grote aantallen meegenomen door de soldaten die in de Krimoorlog vochten en heet in 't Engels ook wel 'Crimean snowdrop'. Dit sneeuwklokje is in Engeland op sommige plekken verwilderd maar niet bij ons.

Bloemkenmerken

Een andere manier om sneeuwklokjes op naam te brengen is om vooral de bloemen nader te bekijken. Gaat het om dubbele - of enkele bloemen? Zijn ze knikkend of rechtopstaand? Is de tekening op de bloemblaadjes of het vruchtbeginsel geel, oranje of abrikooskleurig? Ontbreekt de tekening op de bloemblaadjes? Etc.

Aan de hand hiervan heeft men 10 groepen gemaakt die elk duidelijk herkenbaar zijn aan hun naam, zoals 'Galanthus Gold Goup' of 'Galanthus Double Group - zie ook eerder tuinstukje. Deze classificatie kan ik nu nog niet gebruiken omdat het sneeuwklokje nog niet bloeit.

(Bron: Galanthomania - Hanneke van Dijk; Romke van de Kaa; YouTube video Snowdrops - A guide to identification.