Roze sneeuwbal

Och. Ik zag er zo naar uit, naar een wolk van heerlijk geurende roze bloemetjes, middenin de winter! Naar bloemen van de sneeuwbal (Viburnum x bodnantense). De roze bloempjes zitten in clusters aan de takken en bloeien op het nog kale hout. Dat is een mooi gezicht, vooral als er maar weinig andere planten bloeien. Dus zette ik vorig jaar een sneeuwbal naast de schutting bij het terras. Ik weet niet meer om welke variëteit het gaat. In ieder geval valt de bloei me tot nu toe nogal tegen; de sneeuwbal staat zeer waarschijnlijk te donker of het is misschien een Viburnum x bodnantense 'Charles Lamont'; de bloei van deze sneeuwbal begint later in de winter, rond januari.

Er bestaan meer dan 150 soorten Viburnum die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Twee soorten hiervan zijn bij ons inheems: de Gelderse roos (Viburnum opulus) en de wollige sneeuwbal (Viburnum lantana). Naast mooie bloemen krijgen ze in de herfst ook nog mooie rode en zwarte bessen, waar de vogels dol op zijn.

Onder de soorten Viburnums bevinden zich ook wintergroene sneeuwballen, zoals Viburnum tinus.

Viburnum x bodnantense is een kruising tussen Viburnum farreri en Viburnum grandiflorum die ooit is ontstaan in Bodnant Gardens (Noord-Wales), vandaar het bodnantense in de naam. De verschillende variëteiten die hieruit voortkwamen zijn bekende winterbloeiers waar je veel aan hebt in de tuin.

Het grootste verschil tussen de cultivars zit 'm in de bloemkleur: 'n beetje meer of juist 'wat minder roze.

Variëteiten

Viburnum x bodnantense 'Dawn' heeft de meest roze bloemen die tot haast wit verkleuren tijdens de bloei. Viburnum x bodnantense 'Charles Lamont' heeft wat lichter roze bloemen die iets langer roze blijven voor ze naar wit verbloeien. Viburnum x bodnantense 'Deben' tenslotte, heeft de hele winter door witte bloemen met 'n zweempje roze. Misschien een aanrader voor mensen die niet zo van roze houden.

Deze sneeuwballen zijn zeer winterhard. De bloeiperiode begint in november/december en loopt tot februari tot in het voorjaar. Als het vriest stagneert de bloei, maar zodra het weer warmer wordt gaan de bloemen gewoon weer verder met bloeien. De struiken worden niet hoger dan 200 - 300 cm. Om vol in bloei te komen hebben ze volle zon nodig. Lichte schaduw kan ook nog wel. Qua grondsoort is goed doorlatende, iets zure grond de meest ideale. Zolang de bodem maar voedselrijk is.

De heesters hebben een opgaande groeivorm en groeien goed. De 'Dawn' wordt het hoogste en is na 10 jaar zo'n 250 - 300 cm (niet breder dan 100 cm). 'Charles Lamont' en 'Deben' zijn na 10 jaar ca. 200 cm hoog. Ze zijn allen geschikt voor in een kleine tuin of kunnen als solitair worden toegepast in een grote tuin.

Na de bloei is de sneeuwbal niet zo bijzonder meer. Meteen na de bloei kun je oude - of slordig uitgroeiende takken verwijderen om de struik te verjongen of de vorm in stand te houden. Je kunt tot zo'n 25 % van de takken vlak bij de grond wegknippen.

In het najaar, als het blad eraf is, ga ik onze sneeuwbal verplaatsen naar een zonnige plek om volgend jaar in ieder geval wél te kunnen genieten van een wolk van roze bloemetjes!

(Bron: De Tuinen van Appeltern; gardenseeker co uk)

Een van de weinige bloemetjes ^

De sneeuwbal staat nog niet eens goed in bloei... ^

...en valt nog helemaal niet op ^