Tijd van de toverhazelaar

Het is de tijd van de toverhazelaars (Hamamelis)! Toverhazelaars zijn schitterende struiken die in de winter bloeien. De smalle, lintvormige bloemblaadjes verschijnen op de nog kale twijgen en trekken zich niets aan van de kou (bloeiperiode: december - maart). Heb je al toverhazelaars zien bloeien in tuinen of in het park? Misschien heb je er zelf wel eentje in de tuin staan?!

De toverhazelaar in onze achtertuin (Hamamelis x intermedia 'Ruby Glow'?) bloeit nu volop met bruinrode bloemen. Heel bijzonder. Elke dag loop ik er even heen om de bloemen van dichtbij te bewonderen, want van 'n afstandje zie je ze niet zo goed.

De toverhazelaar in de voortuin, die net begint te bloeien, heeft gele bloemen en die vallen veel meer op. Vooral tegen een donkere achtergrond komen ze goed uit. Ik blogde hier al eerder over: ik dacht een 'Pallida' te hebben gekocht (Hamamelis x intermedia 'Pallida'), was hier zelfs specifiek naar op zoek, maar dat blijkt niet het geval. De bloemen van een echte 'Pallida' zijn groot en geuren heerlijk. De bloemen van deze neppert ruiken totaal niet. De bloemen zijn wel mooi geel en vrij ook vrij groot, ze hebben zich nu nog niet volledig ontrold.

Begin van de bloei van de valse 'Pallida' ^

Soorten en cultivars

Alle Hamamelis cultivars worden geënt op een onderstam van de Amerikaanse toverhazelaar, Hamamelis virginiana. Deze soort is inheems is in het oosten van Amerika en bloeit in september en oktober met nogal kleine bloemetjes die niet zo in het oog springen. Als onderstam, echter, is H. virginiana zeer bruikbaar.

De toverhazelaars uit Azië hebben grotere bloemen en zijn meer van sierwaarde voor de tuin. In 1862 werd Hamamelis japonica uit Japan naar Nederland gebracht. Wat later (1879) kwam de Hamamelis mollis uit China in Engeland terecht. Kwekers gingen deze twee soorten kruisen en dat werd een succes. De kruising (Hamamelis x intermedia) bezit namelijk de goede eigenschappen van beide ouders: mooie herfstkleur en kruidige geur van de Japanse toverhazelaar en de rijke bloei en sterke, aangename geur van de Chinese toverhazelaar.

Van deze kruising werden heel veel cultivars ontwikkeld met grote of wat kleinere bloemen in bloemkleuren die uiteenlopen van geel, via oranje, oranjebruin naar roodbruin en rood.

Mijn favoriete toverhazelaar is de 'Jelena' (Hamamelis x intermedia 'Jelena), met opvallende oranje bloemen en ook nog eens een fantastische herfstkleur. En ja, weer dacht ik deze te hebben gekocht maar dat was niet zo. De bloemen zijn bruinrood in plaats van oranje (misschien is dit een H. x intermedia 'Ruby Glow'?). Deze toverhazelaar heeft ook geen mooie herfstkleur, de 'Jelena' wél.

Tuincentra krijgen de struiken van de kwekers en als die niet goed selecteren en er niet voor zorgen dat de naamgeving klopt heb zo een andere kruising in je tuin staan, net als ik. Gelukkig zijn die ook wel aardig en nu ze er eenmaal staan laat ik ze maar.

Standplaats

Toverhazelaars houden van een zonnig plekje in goed gedraineerde, liefst wat zure grond. Hoe zonniger hoe spectaculairder de bloei. De grond op de standplaats mag 's zomers niet te droog worden, daar kunnen ze niet goed tegen. Lichte schaduw is in dat geval beter.

De struiken groeien langzaam maar sommige cultivars kunnen nog breder worden dan ze hoog zijn en dat maakt ze niet zo geschikt voor in een kleine tuin. Ze hebben ruimte nodig. Toverhazelaars komen het beste tot hun recht als solitair. Zet ze op een plaats waar je er goed op kunt kijken om optimaal van de (soms geurende) bloemen te kunnen genieten.

Snoeien is niet nodig, want toverhazelaars hebben van zichzelf al een mooie, vaasachtige vorm. Elkaar kruisende takken kun je na de bloei weghalen, voordat het blad uitloopt. Knip de tak terug tot op een gezonde jonge scheut.

(Bron: Wikipedia; Trouw; VTWonen - tuinieren)

Hamamelis x intermedia Ruby Glow? ^