Valse start vogels tellen

Zaterdagochtend. 'Zullen we nu beginnen met vogels tellen?' vraagt P. na het ontbijt. We staan in de keuken en zagen net vier duiven op het gras landen (drie tortels en één houtduif), op zoek naar eten. 'Oké!' roep ik. We beginnen. Snel zet ik de keukenwekker op 30 minuten, grijp mijn schrijfblok en gris een pen van tafel. 'Hé, ik heb nog geen havermout gestrooid buiten, de merels en de roodborstjes komen daar altijd op af. En de vinken. Die missen we nu!' Ik ben nauwelijks uitgesproken of P. loopt naar de voorraadkast, pakt het pak havermout en loopt ermee naar buiten waar hij begint te strooien. 'Nou jaag je de vogels weg...' zeg ik. We besluiten te stoppen met tellen - valse start. De volgende dag beginnen we opnieuw. Dan staan we meteen wat vroeger op (en strooien havermout vóór we gaan tellen).

Wat later valt het mussenkoor in de heg abrupt stil. Er is geen vogel te bekennen, zelfs de mezen zijn weg; wat is er aan de hand in de tuin? Ik loop naar het raam en zie een kleine roofvogel wegvliegen. Wat was dat er voor eentje? De vogel was kleiner dan een buizerd, had een roodbruine rug en smalle roodbruine vleugels die spits en geknikt waren. Het leek wel een valk. Ik duik het internet op en zoek naar informatie over herkenning en verspreiding van valken.

De roofvogel die ik zag zou misschien een torenvalk (Falco tinnunculus) kunnen zijn. Een torenvalk is een kleine valk met lange staart. Het vrouwtje heeft een roodbruine bovenzijde en komt voor in open en halfopen land met veel (woel)muizen. Maar, die staat op de Rode Lijst, zo lees ik, sinds 2017 (...).Goh! Dat gebeurt niet elke dag. Ik speur verder en kom er vervolgens achter dat er in het LOFAR-gebied - natuurgebied met grote radiotelescoop tussen Buinen en Exloo, achter ons dorp - torenvalken worden gespot. Het zou er zomaar eentje geweest kunnen zijn. Met de Tuinvogeltelling zou de eventuele torenvalk toch al niet meetellen, omdat vliegende vogels niet meedoen.

(Bron: De Vogelbescherming; Waarneming nl)

Houtduif (Columba palumbus) fourageert op het gras ^