Vogels tellen voor de Nationale Tuinvogeltelling 2020

Vanochtend telden P. en ik de tuinvogels voor de Nationale Tuinvogeltelling. We begonnen om even na half elf en telden zowel in de voor- als in de achtertuin. Dit is onze score:

ekster - 2

huismus - 26

koolmees - 5

merel - 1

pimpelmees - 3

roodborst - 2

sperwer - 1

Vogels die we niet telden, de grote afwezigen, waren de grote bonte specht, de lijster, het winterkoninkje, Vlaamse gaai en de vinken. En zowel de hout- als de tortelduiven kwamen niet opdagen in ons tel-halfuurtje.

Sperwer

Tijdens het vogels tellen kwam er wel zomaar een sperwer - een mannetje - op bezoek (Accipiter nisus)! Hij bleef zeker vijf minuten op de uitkijk zitten in de esdoorn; het lukte P. zelfs om 'm op de foto te zetten. Zijn onverwachte verschijning ging wél ten koste van onze vogeltelling. De vogels sloegen ogenblikkelijk op de vlucht bij het zien van de roofvogel. Ze lieten zich een poosje niet zien en ook niet horen, het werd opeens muisstil. Zelfs de mussen stopten met tsjilpen in de coniferenheg (een sperwer heet niet voor niks 'Sparrowhawk' in het Engels). Zodra de sperwer weer weggevlogen was kwamen de vogels weer tevoorschijn. Helaas was toen ons tel-halfuurtje al weer bijna voorbij.

Vandaag spotte ik ook geen ringmus(sen) tussen de huismussen. Zou de sperwer ze hebben gepakt? Gelukkig deed hij dat niet voor onze neus, tijdens het half-uurtje vogels tellen...

Sperwer ^