Hazelaar bloemen

Herken je deze minuscule sprietjes die uit een soort knopje tevoorschijn komen? Dit zijn de onopvallende, vrouwelijke bloemen van de hazelaar (Corylus avellana). Mooi hé? De rode stijlen met stempels zitten met drie of vier stuks bij elkaar in een klein knopje, dat een beetje op een bladknopje lijkt.

Bij de hazelaar zitten mannelijke en vrouwelijke bloemen apart aan de struik (eenhuizig). De hangende katjes, met geel stuifmeel zijn de mannelijke bloemen. Ze bestaan uit schubjes en meeldraden en zitten aan het einde van de zomer al aan de takken, als de hazelaar nog in blad zit. In de herfst groeien de katjes door, totdat in de winter hun ontwikkeling stagneert. Als de temperatuur weer stijgt groeien ze weer verder. Als de herfstmaanden warm zijn stopt de groei van de katjes niet. Dan kan de hazelaar al in december bloeien. Dat is heel vroeg.

Om zelfbestuiving te voorkomen zijn de katjes er eerder dan de vrouwelijke bloemen.

Pollen

Als de katjes rijp zijn komen de pollen vrij. De hazelaar maakt er miljarden! Hiervan belandt er maar een aantal op de stempels van de vrouwelijke bloemen. Daar zorgt de wind voor - de hazelaar is een windbestuiver. Windbestuivers maken extra veel pollen en die komen allemaal in de lucht terecht. Dat is hinderlijk als je hiervoor gevoelig bent...

De katjes kunnen tot 12 cm lang worden! Geel gekleurde katjes zitten nog vol stuifmeel. Donkergeel tot lichbruin gekleurde katjes hebben hun bestuivingstaak al volbracht.

Omdat de hazelaar zo vroeg in het jaar bloeit wordt de struik veel aangeplant door imkers. De hazelaars moeten dicht bij de bijenkasten staan, want de bijen vliegen in 't begin van het seizoen nog niet ver weg. De pollen aan het einde van de winter zijn van levensbelang voor bijen. De pollen zijn onmisbaar voor de groei van de larven. Niet alle bijen profiteren ervan. Hazelaars zijn alleen van belang voor gedomesticeerde bijen. Wilde bijen en hommels hebben niets aan het stuifmeel. De vrouwelijke bloemen geven geen nectar af; hazelaarhoning bestaat niet.

Eerder in bloei

In de jaren 1900 t/m 1968 lag de piek van de eerste bloeiende hazelaars op 13 februari. Als er toen al in januari hazelaars bloeiden werden die als zeer vroeg bestempeld. Sinds 2001 ligt de piek van de eerste waarnemingen van bloeiende hazelaars op 24 januari. Dat is en vervroeging van 20 dagen.

(Bron.: Vroege vogels; Apis Bruoc Sella be)

Vrouwelijke bloemen van de hazelaar ^