Woelmuizen Walhalla

Net heb ik weer wat mest over de borders uitgespreid. Toen ik bezig was ontdekte ik dat er steeds meer gaten bijkomen in de tuin. Van die kleine, mooi ronde gaatjes in de grond. Woelmuizen! Ze verkozen onze tuin als biotoop en hebben het kennelijk reuze naar hun zin. Het is hier een waar woelmuizen Walhalla. Twee jaar geleden al aten ze bijna al mijn bolletjes op (sneeuwklokjes en tulpen). Die zijn nog wel giftig!?! Muizen, dacht ik eerst. Tot ik onlangs, in een oude Groei & Bloei (januari 2018), een interessant stukje vond: 'Lastige woelmuizen'. Omdat er een foto bij stond van een kogelrond gat in de grond ging er bij mij opeens een lichtje branden. Dát zag er bekend uit. Woelmuizen dus. Ook de vele gaten in het gras en de vermeende 'mollengangen' zijn het werk van woelmuizen. Dat is niet zo mooi.

Van woelmuizen (Arvicolinae of Microtinae) heb je meer overlast dan van muizen. Woelmuizen houden namelijk geen winterslaap, in tegenstelling tot veel andere muizensoorten. In de herfst en winter, als voedsel schaars is, gaan ze op zoek naar een andere voedselbron. Ze knagen aan plantenwortels, vreten de bloembollen op en eten zelfs boomschors. Daarom brengen ze juist in de winter veel schade toe aan de tuin. In de zomer is er genoeg ander voedsel te vinden, zoals jonge scheuten en zaden (vooral van grassen en zegge).

Soorten

Woelmuizen zijn een onderfamilie van de hamsters, muizen en ratten (Cricetidae). In ons land komen zeven soorten voor, waaronder een paar heel bekende en beruchte:

 1. veldmuis - Komt voor in open terreinen met vooral korte vegetatie. Veroorzaakt regelmatig een muizenplaag. Is algemeen.

 2. rosse woelmuis - Komt algemeen voor op plaatsen met een wisselende vegetatie en struiken.

 3. aardmuis - Leeft op open terreinen met langere grassen. Komt daar algemeen voor.

 4. muskusrat - Exoot! Komt bijna overal in wisselende aantallen voor.

 5. woelrat - Is vrij algemeen rond de meeste wateren en oeverzones.

 6. ondergrondse woelmuis - Is vrij zeldzaam. Komt slechts in Limburg en op enkele plaatsen in Noord Brabant voor, in een aantal landelijke gebieden.

 7. Noordse woelmuis - Is zeldzaam. Komt alleen in een paar open plaatsen langs de kust voor.

Veldmuizen worden tot de woelmuizen werden gerekend en niet tot de muizen. Dat is nieuw voor mij. Ik weet niet welke soort(en) woelmuizen er in onze tuin zit(ten). Naar alle waarschijnlijkheid veldmuis, aardmuis of rosse woelmuis.

Wat nu?

Iemand uit ons dorp vertelde dat ze hun hortensiaborder naast het huis weg moesten halen. Er zaten teveel woelmuizen in die overal gangen groeven. Niets hielp. De struiken gingen eruit en in de grond kwam gaas met daarop grof grind. Dat bleek de enige remedie om de woelmuizen daar te weren.

Woelmuizen schijnen dol te zijn op hortensia wortels, las ik op het internet. Het valt mij op dat veel gaten in onze tuin in de buurt van hortensia's (Hydrangea macrophylla) zitten. Ach, onze hortensia's voor het huis moeten er sowieso uit omdat ze flink zijn aangetast door de bladvlekkenziekte.

Woelmuizen zijn lastig te bestrijden of te verjagen. Gif in de tuin is geen optie. Wat kun je dan wel proberen? Enkele suggesties:

 • Mollenverjager plaatsen - Met name staven die ondergronds geluidsgolven verspreiden.

 • Vallen zetten - Controleer deze regelmatig en laat de (woel)muizen ver weg weer los.

 • Bollen extra diep planten - Plant ze op 20 - 25 cm diepte.

 • Sterke geuren in gangen verspreiden - Woelmuizen houden daar niet van! Pepermuntolie, fijngewreven walnoot- of vlierbladeren, knoflook, goudlook (Allium moly) en ook honde- en mensenhaar in de gangen leggen zou helpen. Dit moet je natuurlijk wel regelmatig doen omdat de geuren gauw vervliegen.

 • Lege flessen in de gangen duwen - Graaf ze in met de opening naar boven. Bij wind geven ze een fluittoon, waar woelmuizen (en mollen) niet van houden.

 • Overvoer de vogels niet - Zo voer je indirect de woelmuizen.

 • Natuurlijke vijanden aantrekken - Maak, als je landelijk woont, een zitstang op minimaal 2,5 m boven de grond als uitkijkpost voor (dag)roofvogels. Dit heeft alleen zin als er in je tuin plekken zijn met weinig begroeiing zodat de roofvogel goed ziet wat er in de tuin rondscharrelt (houd het gras kort). Andere natuurlijke vijanden zijn: uilen, (steen)marter, wezel, bunzing, fret, vos, mollen en katten. Overweeg een kat te nemen...

 • Gras kort houden - Zorg voor zo min mogelijk beschutting en nestgelegenheid. Houd ook de vegetatie rond bomen kort.

Ik zal vanaf nu in ieder geval de buurkatten die ik in onze tuin zie, niet meer wegjagen.

(Bron: Wikipedia; Groei & Bloei; Tuinfo - woelmuizen bestrijden of verjagen; Velt nu - woelmuis; Tuinseizoen)

Gaten van woelmuizen langs het trapje ^

In 't midden zitten twee gaten, vlakbij een hortensia (Hydrangea macrophylla) ^

Vandaag niks gevangen! ^