Start van het moestuinseizoen

Maart! De eerste lentemaand is aangebroken. De tuin komt steeds meer tot leven en ik ook. Het is droog en de zon laat zich af en toe zien. Uitstekend weer om de tuin in te gaan. Omdat 1 maart traditioneel de start is van het moestuinseizoen besluit ik om ook de moestuin in te gaan. Onderweg ernaartoe knip ik meteen nog even wat verdorde phlox stengels en hortensia bloemen af. Dat ziet er al direct wat frisser uit.

De moestuin ligt er wat verwaarloosd bij, vol eikenblad en onkruid. De verdroogde zonnebloemen en een paar torenhoge paarse spruitkoolplanten staan nog overeind, als stille getuigen van de successen (zonnebloemen!) en de mislukkingen (spruiten; ze werden niet groot) van het vorige moestuin-seizoen.

Ik begin met het weghalen van de spruitkool en de zonnebloemen. De bamboestokken verzamel ik op het pad. Ze steunden de zonnebloemen en spruitkool en vormden een frame voor de lathyrus.

Daarna begin ik met wieden. Ik haal het onkruid op de paadjes weg, wied wat in de moestuinvakken en ook opzij van de moestuin, voor de heg. Daar staan ridderzuring en paardenbloemen de andere planten te verdringen. Lastig toch altijd, deze onkruiden met hun penwortels. Ik nam het tuinschepje niet mee, dus steek ik de snoeischaar maar in de grond (..) en knip de wortels zo diep mogelijk door. Binnenkort groeien de planten weer aan en dan zal ik ze wél uitgraven. Eh, ja. Dat is dubbel werk, maar voor nu zijn ze even weg.

Het zevenblad komt altijd wat later in het jaar boven. Slechts af en toe spot ik wat en trek dat subiet uit. De citroenmelisse (Melissa officinalis) - eerst plant, nu onkruid - breidt zich fors uit met haar wortelstokken. Het is bijna net zo'n woekeraar als munt in de volle grond. Het is dat het al in de tuin stond. Tip: Behandel citroenmelisse net zo als munt. Zet de plant in een pot of graaf een emmer zonder bodem in, waarin je de citroenmelisse in zet.

Tussen het onkruid vind ik een braakbal van een roofvogel. Er zit een kaakje van een (woel)muis in, dat wit afsteekt tegen de donkere haren van de braakbal. Het bewijs van natuurlijke muizenbestrijding in de tuin.

De rozemarijn (Rosmarinus officinalis) staat er opvallend goed bij! Die heeft baat gehad bij de zachte winter. Ook de goede afwatering in de verhoogde moestuinbak is gunstig. Rozemarijn houdt van zon én van droge voeten.

De bieslook (Allium schoenoprasum) begint lekker uit te lopen. Mooi groen toch altijd, jong bieslook-blad. Ik haal het onkruid rond de bieslook weg zodat de plantjes de ruimte krijgen om verder uit te groeien.

In de moestuinbedden bloeit het straatgras. Kleine veldkers, paarse dovenetel en het driekleurig viooltje staan hier en daar ook al weer in bloei. Ook de kamille heeft zich zo'n beetje overal uitgezaaid, zelfs op de tegelpaadjes. Of zijn het misschien zaailingen van het Juffertje in 't groen (Nigella damascena)? Ik twijfel (zie laatste foto - wat denk jij?).

Waar ik heel blij mee ben zijn de vele zaailingen van het vingerhoedskruid (Digitalis). Ze mogen even blijven staan, later ga ik ze uitplanten. Dat doe ik ieder jaar, met veel succes. Hoe kleiner de planten zijn, hoe makkelijker dat gaat. Ik hoop op veel vingerhoeden met witte bloemen. Af en toe 'n roze ertussen is prima maar over het algemeen zie ik liever de witte.

Na een paar uur wieden, knippen, vegen en volle tuintubs legen achterin de tuin begint het te regenen. Ik vind ik het welletjes. Mijn moestuinseizoen is begonnen. Ik heb er weer zin in.

De moestuin ^

De spruitjes bleven mini. Volgend jaar wil ik geen spruitkool meer in de moestuin ^

Bieslook (plus eikenblad en onkruid) ^

Links staan viooltjes, in het midden staat Juffertje in 't groen óf kamille ^