De grote bonte

We hebben in het najaar en zo'n beetje de hele winter volop kunnen genieten van de spechten! Grote bonte spechten (Dendrocopos major). Wat een schitterende vogels, toch. Zowel het mannetje als het vrouwtje kwamen bijna dagelijks hazelnoten en andere lekkere hapjes halen die ik ze aanbood in en bij de appelboom.

Sinds een aantal dagen zien we de spechten haast niet meer. Ze zijn waarschijnlijk overgestapt op een ander dieet: insecten. Als de winter eraan komt en hun voorkeursvoedsel schaars wordt stappen ze weer over op noten, pinda's en zaden van spar- en dennenappels of die in voederblokken. De laatste decennia komen grote bonte spechten steeds vaker in tuinen.

In de lente komen ze helaas ook op nestkastjes af. Spechten eten ook eieren of zelfs jonge vogels. Soms zie je ze op een nestkast zitten hameren, rond het vlieggat. Ze willen erin! Mijn vader spijkerde vroeger deksels van conservenblikken rond de ingang van nestkastjes om te voorkomen dat de spechten deze konden uithakken. Rovers, zijn het. Sommige spechten hebben het gemunt op de nesten van huiszwaluwen, naar het schijnt. Ze hakken het nest kapot en komen zo gemakkelijk aan eten.

Wist je dat grote bonte spechten ook smidses hebben, net zoals zanglijsters? Dennenappels worden vaak in dezelfde spleet tussen de boomschors vastgeklemd om er de zaden uit te halen. Onder zo’n hakplek (smidse) ligt het vol leeggepeuzelde dennenappels.

Het gaat gelukkig goed met de grote bonte specht. Ik zie ze graag, zolang ze de tuinvogels maar met rust laten...

De grote bonte specht is gek op vetblokken. Dit is een 'spechtenvetblok' met bosvruchten ^

Spechtenblok

Het is nu het verkeerde seizoen (lente), maar toch wil ik je dit niet onthouden. Je kunt zelf heel gemakkelijk een spechtenblok maken. Dat ga ik volgend jaar ook doen! Hiermee kun je de spechten naar je tuin lokken en je maakt er ook nog eens de boomklevers en de mezen blij mee. Misschien een leuk project aan het einde van de zomer?

Nodig:

stuk hout of dik stuk tak (minimaal 15cm dik); boormachine met 10 of 12mm boortjes; haak; touw; ongezouten pinda's of vogelpindakaas.

Boor verscheidene gaten in het stuk hout van zo'n 4-5 cm diep. Vul de gaten met pinda's of vogel-pindakaas. Schroef de haak bovenin het stuk hout, haal het touw er doorheen en hang het blok op aan bijvoorbeeld een dikke boomtak. Kies een plek van waaruit de specht de tuin goed kan overzien.

(Bron: De Vogelbescherming; Natuurpunt; De Speurzoekers nl)