Van mosveld naar grasveld

Zoonlief appt een foto van een pak graszaad voor schaduwrijke gazons. 'Aanbieding, vanaf zaterdag de 14e' (bij een grote supermarkt). Dus rijden P. en ik vandaag, na de wekelijkse boodschappen even langs voor pak graszaad van 1 kg. Dat is goed voor 50 vierkante meter, staat er op de doos. Dat is voorlopig wel genoeg. Eerst maar eens proberen of het nog lukt, van mos naar gras. Dat betekent: omspitten, week laten rusten, zaaien (graszaad al of niet vermengd met wat tuinaarde uitstrooien), inharken, aanstampen (of eroverheen met een rol wals) en zeker 3-4 weken goed vochtig houden. Aldus de gebruiksaanwijzing op het pak. Er staat ook nog dat je ervoor moet zorgen dat de vogels het zaad niet opeten. Inderdaad, dat doen ze! Voor de mussen zijn kale, ingezaaide plekken in het gras een smakelijk buffet of (als het droog is) een lekker zandbad. Dat wordt lastig.

Ik het stukje tekst nog eens, hardop - zorg ervoor dat de vogels het zaad niet opeten. 'Hoe doe je dat?' vraagt P. Dat vind ik een goeie. 'Stokjes met in de wind bewegende CD's ophangen, of dunne strookjes ritselende aluminiumfolie of zoiets' zeg ik. Als heb je daar natuurlijk helemaal niets aan als het windstil is.

Zou het nog lukken, van mosveld naar grasveld? Ik vrees van niet, maar het valt wel te proberen. Het zou mooi zijn als we het gras ieder jaar een beetje konden uitbreiden en tegelijkertijd het mos terugdringen. Pas vanaf april is het de juiste zaaitijd, ik heb nog minstens twee weken. Ondertussen kan ik kalk inzetten. Mijn zoon heeft nog een zak liggen en die neemt hij voor ons mee als hij komt, met Pasen.

Ook het mos is mooi groen, maar ik wil toch liever mijn gras terug!

Ons mosveld, met hier en daar grassprietjes ^

​Bij het terras ligt nog gras ^